Socialpædagogerne
sl.dk Vidensbanken Mit SL

Socialpædagogernes Vidensbank

Avanceret søgning
    • Børn og Unge
    • Voksne
    • Socialpædagoger
  1. Socialpædagogernes Vidensbank
  2. Voksne
  3. Handicap: Arbejde

Projekt Nextjob

Et projekt, der styrker udviklingshæmmedes relation til arbejdsmarkedet.

Indhold

I 2000 indgik Københavns Amt, Vestsjællands Amt, Frederiksborg Amt og Landsforeningen LEV et samarbejde om Projekt Nextjob. Denne rapport er en beskrivelse af projektets formål og en evaluering af dets effekt af forløbet.

Formålet med Projekt Nextjob er, at mennesker med udviklingshæmning får afklaret, udviklet og styrket deres kompetencer, således målgruppen opnår bedre valgmuligheder i forhold til arbejdsmarkedet. Det sker gennem et kombineret uddannelses- og praktikforløb, der varer et år. Herefter er målet, at kursisterne, om muligt, ansættes i job med løntilskud på det ordinære arbejdsmarked.

I Københavns Amt blev projektet opbygget som et et-årigt kombineret uddannelses- og praktikforløb tilknyttet det daværende Værkstedscenter Sandtoften.

Der blev tilknyttet to jobkonsulenter til projektet, der stod for den daglige koordinering af forløbet, rekruttering af kursister, undervisning, praktiketablering og faglig og personlig støtte til den enkelte kursist m.v.

15 kursister blev optaget på det første hold i 2001. 

Konklusion

Efter det første år, hvor de 14 blev ansat i job med løntilskud (én valgte beskyttet beskæftigelse), blev Projekt Nextjob etableret som et permanent tilbud under Job- & Aktivitetscenter Nord. Siden da er et nyt hold med ca. 20 kursister startet hvert år.

Projektets erfaringer viser, at mange udviklingshæmmede har et uudnyttet potentiale i forhold til arbejdsmarkedet. Kursisterne viste sig i stand til at tilegne sig nye sociale og faglige kompetencer, og for mange betød et job på arbejdsmarkedet større selvværd, livskvalitet og en ny identitet.

Erfaringerne viser dog også, at jobkonsulenternes faglige og personlige støtte er en afgørende faktor for projektets succes både under og i selve projektforløbet samt under ansættelse i job med løntilskud.

Dog viser erfaringerne også, at der hvert år er nogen, der, efter at have gennemgået Nextjob, vælger at vende tilbage til et beskyttet værksted, da de enten ikke kan begå sig socialt på arbejdspladsen eller ikke har den fornødne arbejdsevne.

I år 2003 blev tilbuddet udvidet med 'Afklaring & Job', et tilbud om erhvervsafklaring, opkvalificering og jobformidling til mennesker med indlæringsvanskeligheder uden førtidspension.

Metode

Det metodiske design bygger på kvantitativ og kvalitativ dataindsamling. Herunder fokusgruppeinterviews med kursisterne samt diskussion af metodens egnethed på respondenter med udviklingshæmning.

Derudover er rapporten baseret på analyser af minifeltarbejde, udført under projektet. Sigtet med feltarbejdet var, at evaluatoren kunne observere, hvordan hverdagen på arbejdspladsen former sig for kursisten og dermed iagttage, hvordan medarbejderen indgår i det sociale samspil på arbejdspladsen efter endt kursusforløb i Nextjob.

 

Undersøgelser og evalueringer
Forfatter
  • Birgit Elvang
  • Bo Ertmann
  • et al.
  • Sigrid Hansen
Årstal
2004
Udgiver
Teori og Metodecentret
  • Udskriv
  • Mail
  • Linkin
  • Facebook
  • Twitter
Download Download PDF

Se også

Undersøgelser og evalueringer;

Ferie, ledsagelse og fritidsaktiviteter for voksne med funktionsnedsættelse

Socialpædagogernes Landsforbund, 3 sider 2014
Undersøgelser og evalueringer;

Fra uddannelse til arbejdsmarked – En undersøgelse af muligheder og barrierer for nyuddannede med handicap

Sammenslutningen af Unge Med Handicap, 52 sider 2013
Dokumentation og udviklingsarbejde;

Det behøver ikke være så svært - En undersøgelse af foreningslivets værdi for unge med handicap og de barrierer, som de møder på vejen dertil

Sammenslutningen af Unge Med Handicap, 36 sider 2014
  • Om vidensbanken

    Vidensbanken er en service fra Socialpædagogerne sl.dk

    Om vidensbanken
  • FIND MERE VIDEN

    Socialpædagogen og andre relevante danske og internationale hjemmesider.

    Se links
  • Få vidensbankens nyhedsbrev

    Hold dig ajour med ny socialpædagogisk viden.

    Få viden i din mailbox
  • SÆT NY VIDEN I BANKEN

    Har du ideer eller eksempler på viden og praksisforløb, hører vi gerne fra dig.

    Kontakt os
Socialpædagogernes Vidensbank Brolæggerstræde 9 1211 Kbh. K Tlf. +45 7248 6000
Socialpædagogerns Vidensbank