Evaluering af Center for Udsatte Flygtninge, 2009-2012
Arbejder du med udsatte børn/unge i flygtningefamilier, eller ønsker du mere viden om forebyggende indsatser i asylfasen? I denne evalueringsrapport kan du få et indblik i de tilbud og aktiviteter, som udbydes af Center for Udsatte Flygtninge samt effekterne heraf.
Indhold
I nærværende rapport, udarbejdet af LG Insight, evalueres Center for Udsatte Flygtninge (CUF) i perioden 2009-2012, med fokus på indsatser, der kan styrke arbejdet på CUF fremadrettet.
Center for Udsatte Flygtninge, forankret i Dansk Flygtningehjælp, er et landsdækkende videns- og rådgivningscenter for kommuner og fagpersoner, der arbejder med integration og rehabilitering af udsatte og/eller traumatiserede flygtninge. Overordnet belyser rapporten antal aktiviteter, antal brugere samt brugernes oplevelser af CUF som et videns- og rådgivningscenter.
Første del af rapporten præsenterer evalueringens formål og evalueringsmetode. Dernæst giver rapporten et overblik over hovedresultater og en konklusion. I tillæg fremføres LG Insights anbefalinger i forhold til blandt andet aktiviteter, rådgivningssamtaler, personaleressourcer til centret, brugernes behov med mere. Herefter præsenteres CUF’s mål, aktiviteter og betingelser. Slutteligt præsenteres resultaterne for perioden 2009-2012.
Formålet med rapporten er blandt andet at afdække, hvilke aktiviteter CUF har iværksat i denne periode samt strategiske og faglige begrundelser herfor. Derudover belyser rapporten brugernes vurdering af kvaliteten af de tilbud og ydelser, som de har modtaget gennem CUF.
Publikationen retter sig mod fagpersoner, der i deres professionelle arbejde er i kontakt med udsatte flygtninge – børn såvel som voksne – og som ønsker at styrke viden om metoder og indsatser i forhold til udsatte og traumatiserede flygtninge.
Konklusion
Evalueringen viser blandt andet, at brugere af CUF primært er professionelle faggrupper med tæt kontakt til personer med anden etnisk baggrund end dansk. Brugerne giver udtryk for, at materialet i CUF har stor værdi, idet det tilfører ny og relevant viden, som de aktivt bruger i deres arbejde med udsatte flygtninge.
CUF har i perioden 2009-2011 indsamlet og formidlet viden om udsatte eller traumatiserede flygtninge i Danmark. Brugerne af CUF understreger, at især film har stor formidlingskraft i forhold til flygtninge og pårørende.
Brugerne af CUF giver bl.a. udtryk for, at de har fået relevant og brugbar rådgivning gennem CUF, og flere fremhæver, at de gennem rådgivningsbistand fra CUF har været i stand til at hjælpe borgerne, og aktivt har kunnet bruge rådgivningen i deres arbejde.
Metode
Evalueringen bygger på en kombination af kvalitative og kvantitative metoder, herunder:
- Statistik vedrørende antal aktiviteter/tilbud og brugere
- Spørgeskemaundersøgelse med deltagere på kurser og fyraftensmøder
- Personlige interviews med brugere af CUF, brugere af traume.dk og personer, der har modtaget individuel rådgivning
- Observationsstudier af to fyraftensmøder
- Materialestudier af materiale udarbejdet i perioden 2009-2012 af brugere af CUF, interne statusnotater, metodebeskrivelser med mere
Samlet set har LG Insight inddraget 234 brugere af Center for Udsatte Flygtninge i undersøgelsen.