Fra pulje til gadeplan - Et implementeringsstudie af en kriminalpræventiv indsats i Sønderborg Kommune
Du kan i dette speciale læse om en undersøgelse af Sønderborg Kommunes kriminalitetsforebyggende projekt.
Indhold
Specialet undersøger, hvilke faktorer der influerer på implementeringen af et satspuljefinansieret gadeplansprojekt i Sønderborg Kommune. Formålet med dette konkrete projekt er at forebygge ungdomskriminaliteten i et udsat boligområde.
Det undersøges i specialet, hvordan staten forebygger ungdomskriminalitet gennem satspuljen 2010 til helhedsorienterede gadeplansindsatser. Særligt fokuserer specialet på, hvilke faktorer der har indflydelse på den præventive effekt af Sønderborg Kommunes kriminalitetsforebyggende projekt.
Satspuljen til de helhedsorienterede gadeplansindsatser udspringer af Ungdomskommissionens anbefalinger til at styrke forebyggelsesindsatserne i Danmark. Gadeplansarbejdet menes at have gode forudsætninger for at forebygge ungdomskriminalitet i de udsatte boligområder.
Specialet fokuserer på gadeplansarbejde, boligsociale indsatser og kriminalitetsforebyggelse og er dermed særligt relevant for socialpædagogen, socialrådgiveren eller andre faggrupper, som arbejder inden for disse områder.
- I kapitel 1 beskrives indledningsvis Ungdomskommissionens anbefalinger. Derefter præsenteres og uddybes specialets problemformulering.
- I kapitel 2 præsenteres specialets teoretiske grundlag herunder kriminologisk teori, styringsteori og implementeringsteori.
- Kapitel 3 redegør for metodiske valg, diskuterer metodiske problemer og redegør for valg af interviewpersoner og case-kommune.
- Kapitel 4 handler om den statslige forståelse af ungdomskriminalitetsproblematikken og de tilhørende løsninger.
- Kapitel 5 retter fokus mod politikdesignet.
- I kapitel 6 starter den del af implementeringsanalysen, der tager udgangspunkt i case-kommunen Sønderborg Kommune.
- I kapitel 7 er fokus på boligområdet Søstjernevej og Nørager, hvori gadeplansindsatsen skal implementeres. Kapitlet indeholder blandt andet et afsnit om, hvilke former for kriminalitet der karakteriserer boligområdet.
- Kapitel 8 beskæftiger sig med den organisatoriske forankring af gadeplansprojektet i Sønderborg. Dertil belyses kommunens øvrige forebyggelsesindsatser.
- Kapitel 9 undersøger, hvordan ledelsen af satspuljeindsatsen har indflydelse på projektets effekter. Dertil undersøger kapitlet, hvordan gadeplansmedarbejderen arbejder og navigerer i det komplekse sociale felt, som gadeplansindsatsen foregår i.
- Kapitel 10 undersøger, hvorvidt gadeplansindsatsen imødekommer satspuljens og Sønderborgs Kommunes målsætninger.
- Kapitel 11 diskuterer, hvilke faktorer der har indflydelse på den præventive effekt af et konkret kriminalpræventivt projekt. Her inddrages empiriske fund fra gadeplansprojektet.
Konklusion
Specialet konkluderer blandt andet:
- At det særligt er tilliden mellem gadeplansmedarbejderen og de unge, der kan være med til at forebygge de negative gadefællesskaber.
- At der er fordelagtigt, at kommunernes kriminalitetsproblemer ligger i forlængelse af, hvad satspuljen antages at kunne forebygge.
- At den undersøgte gadeplansindsats komplementerer kommunens øvrige forebyggelsesindsatser.
- Aktivitetspuljen og det opsøgende gadeplansarbejde har formået at fjerne nogle af de kriminalitetstruede unge fra gadebilledet.
Metode
Specialet er funderet i et kvalitativt casestudie af implementeringen af satspuljeprojektet i Sønderborg Kommune. Der er foretaget ti interviews med forskellige aktører i kommunen, som har været en del af projektet. Yderligere er der lavet interviews med en gruppe piger i alderen 12-14 år og en gruppe drenge mellem 12-15 år.