Forebyggelse af kriminalitet blandt børn og unge - en videns- og erfaringsopsamling
En opsamling af forskningsbaseret viden og erfaringer fra danske kommuners arbejde med kriminalitetsforebyggelse.
Indhold
Denne videns- og erfaringsopsamling er tænkt som et bidrag til at sikre et godt vidensgrundlag for danske kommuners arbejde med forebyggelse af kriminalitet blandt børn og unge.
Opsamlingen indeholder således en afklaring af nogle centrale begreber i relation til arbejdet med forebyggelse af kriminalitet blandt børn og unge. I forlængelse heraf drøftes nogle interessante aktuelle forskningsresultater om risiko- og beskyttelsesfaktorer og muligheden af at forudsige kriminalitetsadfærd. Opsamlingen indeholder desuden en beskrivelse af Ungdomskommissionens (2009) overordnede anbefalinger på området samt en oversigt over aktuel viden om virksomme tiltag baseret på dansk og international litteratur. Opsamlingen afrundes med korte beskrivelser af eksempler på perspektivrige aktuelle kriminalitetsforebyggende tiltag og projekter i danske kommuner.
Konklusion
Det har vist sig vanskeligt at udvikle en model med egentlig forudsigelseskraft. Dette understreger, at en statistisk model ikke kan erstatte kommunernes faglige beredskab og de kommunalt ansatte fagpersoners integritet og faglige formåen.
En oversigt over dansk og international forsknings- og evalueringsviden om virksomme forebyggelsesindsatser viser bl.a.:
- at forebyggelsesarbejdet bør have identifikation og opbygning af kompetencer, mestring og social kapital som primært omdrejningspunkt, snarere end belastninger, risici og problemadfærd
- at tidlig indsats i forhold til udsatte familier (fx i form af forældretræningsprogrammer) har en klar langsigtet kriminalpræventiv virkning
- at danske erfaringer viser belæg for virkningen af inddragelse af familier og netværk samt styrkelse af social kapital
- at den mulige gunstige effekt af forskellige typer ’skræmmetiltag’ helt savner empirisk belæg.
I rapportens kapitel 1 gives desuden en række konkrete anbefalinger til den lokale udvikling af forebyggelsesindsatsen. Bl.a. anbefales det at tænke forebyggelse både bredt og langsigtet, at have fokus på at udvikle helhedsmæssig faglig dømmekraft og at udvikle og aktivere specialiserede kompetencer.
Metode
Denne videns- og erfaringsopsamling bygger først og fremmest på statistiske undersøgelser og dansk og international forskning, samt erfaringer fra danske kommuner med kriminalitetsforebyggende indsatser.