Socialpædagogerne
sl.dk Fagligt fokus Socialpæda­gogen Faglige selskaber Vidensbanken Mit SL

Socialpædagogernes Vidensbank

Avanceret søgning
    • Børn og Unge
    • Voksne
    • Socialpædagoger
  1. Socialpædagogernes Vidensbank
  2. Voksne
  3. Social udsathed

Specialiseret bostøtte til personer med spiseforstyrrelser

Indsatsbeskrivelse 2013.

Indhold

Denne rapport indeholder en indsatsbeskrivelse af en specialiseret bostøtteindsats til mennesker med spiseforstyrrelser i Aarhus Kommune. Det har til formål at dokumentere indsatsen og formidle, hvordan den kommunale indsats i kommunen i praksis støtter borgere med en spiseforstyrrelse.

Aarhus Kommune har siden 2006 tilbudt en specialiseret bostøtteindsats til mennesker med spiseforstyrrelser. Tilbuddet er forankret i Team for Spiseforstyrrelser (TFS) ved Center for Bostøtte i eget Hjem, afdeling Centrum, men dækker hele byen. Indsatsen omfatter en recoveryorienteret psykosocial tilgang med et særligt fokus på spiseforstyrrelser, krop, kost og motion.

Overordnet er indsatsen rettet mod, at borgeren bliver rask af spiseforstyrrelsen set i forhold til de diagnostiske kriterier. Desuden er den socialpsykiatriske indsats rettet mod, at borgeren styrker sit selvværd, lærer at mestre sociale sammenhænge, styrker sin studie- og arbejdsevne, bliver i stand til at løse dagligdags opgaver og problemer, lærer at forvalte sin økonomi m.m.

Indsatsen er målrettet voksne mennesker med spiseforstyrrelse og behov for socialpsykiatrisk støtte. Omkring 60 personer med én af følgende diagnoser har fået støtte fra teamet i løbet af perioden 2006-2013: Nervøs spisevægring, nervøs overspisning, atypiske spiseforstyrrelser samt spiseforstyrrelser med komorbiditet – typisk med personlighedsforstyrrelser og/eller depression.

Konklusion

Rapporten konkluderer, at det kræver en flersporet behandling at blive rask efter en spiseforstyrrelse. Det indebærer en koordineret indsats og samarbejde på tværs af forskellige forvaltninger. Det bedste behandlingstilbud, der er til rådighed for borgere med spiseforstyrrelser, er organiseret under Center for Spiseforstyrrelser (CFS), idet de besidder ekspertisen på området, og har et omfattende tilbud. Bostøtten samarbejder med den behandlingsansvarlige fra CFS, og er således et led i den samlede indsats.

For at få bostøtte fra TFS gælder følgende regler, der ikke fraviges: Borgeren skal acceptere kontrol hos læge, og bostøtten skal have lov til at samarbejde med lægen. Indsatsen skal give mening både for borgeren og bostøtten, og indsatsen skal have effekt forstået som enten stabilisering eller fremskridt fysisk, psykisk og/eller socialt. Forventninger til effekten bygger på studier om bedringsprocessen, en recoveryorienteret tilgang og teamets erfaringer.

Bostøtteindsatsen er altid recoveryorienteret og er baseret på fire særlige værdier, nemlig personorientering, personinvolvering, selvbestemmelse og udviklingnspotentiale. Bostøtten arbejder ud fra langsigtede ønsker og mål, og afklares i den konkrete indsats sammen med borgeren. Hertil benyttes handleplaner. Bostøtten kan endvidere have til opgave at etablere kontakt til de forskellige instanser/personer, ledsage borgeren og være koordinator, hvor borgeren ikke magter det selv. Bostøtteindsatsen er således central i forhold til at understøtte en flersporet behandling.

Dokumentation og udviklingsarbejde
Forfatter
  • Hannah Christiansen
  • Gurli Vesselby
  • Anne Marie Andersen
  • et al.
Årstal
2013
Udgiver
Center for bostøtte i eget hjem. Socialpsykiatri og udsatte voksne
  • Udskriv
  • Mail
  • Linkin
  • Facebook
  • Twitter
Download Download PDF

Se også

Dokumentation og udviklingsarbejde;

Specialiseret bostøtte til personer med spiseforstyrrelser

Center for bostøtte i eget hjem. Socialpsykiatri og udsatte voksne 2013
Undersøgelser og evalueringer;

Evaluering af Projekt Virtuel Bostøtte

CFK - Folkesundhed og Kvalitetsudvikling, 83 sider 2015
Forskning;

På vej - Kritiske analyser af recovery-orienteringen af det socialpsykiatriske arbejde

Institut for Psykologi og Uddannelsesforskning, Roskilde Universitet, 433 sider 2011
  • Om vidensbanken

    Vidensbanken er en service fra Socialpædagogerne www.sl.dk

    Om vidensbanken
  • FIND MERE VIDEN

    Socialpædagogen og andre relevante danske og internationale hjemmesider.

    Se links
  • Få vidensbankens nyhedsbrev

    Hold dig ajour med ny socialpædagogisk viden.

    Få viden i din mailbox
  • SÆT NY VIDEN I BANKEN

    Har du ideer eller eksempler på viden og praksisforløb, hører vi gerne fra dig.

    Kontakt os
Socialpædagogernes Vidensbank Brolæggerstræde 9 1211 Kbh. K Tlf. +45 7248 6000 vidensbank@sl.dk
Socialpædagogerns Vidensbank