Mapping af boligområdets ressourcer
I boligsocialt arbejde er der mange aktører, der er i spil. Center for Boligsocial Udvikling har netop udgivet en rapport, der argumenterer for, at mapping er en effektiv metode til at skabe overblik, inddrage de relevante personer samt koordinere tværfagligt.
Indhold
Mappings hovedstyrke er overblik. Dobbeltindsatser forsvinder og ressourcer benyttes mere hensigtsmæssigt. Det argumenterer denne rapport, der giver konkrete anvisninger til, hvordan boligsociale medarbejdere kan benytte sig af ’mapping’ i trin-for-trin afsnit:
- Hvorfor arbejde med mapping?
- Gevinsterne ved mapping
- Sådan mapper du
- Sådan skaber du overblik over mapping
- Sådan sætter du mapping i spil
Konklusion
Rapporten understreger seks vigtige gevinster ved benyttelse af mapping-metoden. Gevinster er at:
- Mapping giver et godt ind- og overblik ift. de ressourcer, der er i området, samt hvordan disse muligvis kan aktiveres.
- Mapping fungerer som en bank, der giver aktørerne gensidigt kendskab ift. hinandens ressourcer.
- Mapping giver overblik over, hvilke initiativer, der allerede ér i gang, og hvilke der burde sættes i gang. Hermed undgås parallelindsatser også.
- Mapping øger kvaliteten af de indsatser, der sættes i værk, da aktørernes ressourcer er kortlagt. Derved kan indsatserne skræddersyes til de deltagende.
- Boligsociale medarbejdere kan skabe nye samarbejdskonstellationer af aktører, som man førhen ikke ville havet opdaget som mulige.
- Mapping fungerer både som et løbende værktøj og en dokumentationsmetode.
Metode
Konkrete erfaringer er fundamentet for rapporten. Her tages der udgangspunkt i interviews og telefoninterviews med en række helhedsplaner, bl.a. Albertslund Boligsociale Center, Helhedsplan for Sønder- og Korskærparken, Herredsvang Boligsocial Helhedsplan mm. Herudover er erfaringerne understøttet og sammenlignet forskning på området.