Socialpædagogerne
sl.dk Vidensbanken Mit SL

Socialpædagogernes Vidensbank

Avanceret søgning
    • Børn og Unge
    • Voksne
    • Socialpædagoger
  1. Socialpædagogernes Vidensbank
  2. Voksne
  3. Social udsathed

Dødelighed blandt socialt udsatte i Danmark 2007-2012 - Overdødelighed, middellevetid og dødsårsager

Undersøgelse af dødeligheden blandt socialt udsatte.

Indhold

Denne rapport formidler en undersøgelse af socialt udsattes dødelighed sammenlignet med den generelle befolkning. Det er led i en større undersøgelse af socialt udsattes sundhedsvaner, helbred og sygelighed, som er formuleret i rapporten SUSY udsat fra 2012, der dokumenterer udviklingen fra 2007, hvor undersøgelsen første gang blev udført og frem til 2012. Undersøgelsen af socialt udsattes sundhedsprofil omfatter gennemførelse af en spørgeskemaundersøgelse blandt målgruppen samt en dødelighedsundersøgelse baseret på registre. Denne rapport behandler resultatet af dødelighedsundersøgelsen.

Undersøgelsen af socialt udsattes sundhedstilstand fra 2007 påviste, at socialt udsatte på stort set alle områder havde en dårligere helbredstilstand end den generelle danske befolkning - et resultat der blev genfundet i 2012. Det blev endvidere påvist, at socialt udsatte havde et markant øget forbrug af sundhedsvæsenets ydelser. Ved undersøgelsen i 2007 oplyste flertallet af de deltagende socialt udsatte personer frivilligt deres CPR-nummer. Det har muliggjort en kobling til CPR-registeret og Dødsårsagsregisteret med henblik på at få oplysninger om antallet af døde blandt socialt udsatte i perioden 2007-2012 og deres dødsårsag(er). Derved er det muligt at beskrive socialt udsattes dødelighed og sammenligne denne med den generelle danske befolknings. Formålet med denne rapport er derfor følgende: At beskrive socialt udsattes dødelighed og at sammenligne socialt udsattes dødelighed, middellevetid og dødsårsagsmønster med den generelle danske befolknings.

Konklusion

Rapporten konkluderer, at socialt udsatte har en markant højere dødelighed end den generelle danske befolkning, idet deres dødelighed er 7,4 gange højere end forventet. Overdødeligheden er markant forhøjet blandt alle grupper af socialt udsatte, og det gælder både mænd og kvinder. Overdødeligheden er størst blandt personer under 45 år. Denne markante overdødelighed svarer til, at socialt udsatte i gennemsnit lever 22 år kortere end en gennemsnitsdansker. Overdødeligheden af stofmisbrugs- og alkoholrelaterede årsager samt infektionssygdomme er voldsomt forøget, mens overdødeligheden som følge af kræft og kredsløbssygdomme kun er let forøget. I den generelle danske befolkning dør de fleste mennesker af kredsløbssygdomme og kræft. Således er dødelighedsmønsteret blandt socialt udsatte vidt forskelligt fra mønsteret i den generelle danske befolkning.

Metode

Analyserne i denne rapport er baseret på personer, der deltog i spørgeskemaundersøgelsen blandt socialt udsatte fra 2007 (SUSY UDSAT 2007). Som sammenligningsmateriale benyttes registre over dødeligheden i hele den voksne danske befolkning. For socialt udsatte er der foretaget en registersamkøring på individniveau med CPR-registeret og Dødsårsagsregisteret. Sammenligningspopulationen består af alle danskere i alderen 16-79 år pr. 1. januar 2007 og disse personer følges på individniveau i CPR-registeret og Dødsårsagsregisteret til og med 2009.

Undersøgelser og evalueringer
Forfatter
  • Michael Davidsen
  • Pia Vivian Pedersen
  • Maria Holst
  • Knud Juel
Årstal
2013
Udgiver
Statens institut for folkesundhed for Rådet for Socialt Udsatte
  • Udskriv
  • Mail
  • Linkin
  • Facebook
  • Twitter
Download Download PDF

Se også

Undersøgelser og evalueringer;

Ulighed i sundhed 2013

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse 2013
Undersøgelser og evalueringer;

Familiebaggrund og social marginalisering - En registerbaseret kortlægning

SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, 326 sider 2015
Forskning;

Sundhed og inklusion af indvandrere og etniske minoriteter i Danmark

MESU - Forskningscenter for Etnicitet, Migration og Sundhed, 40 sider 2016
  • Om vidensbanken

    Vidensbanken er en service fra Socialpædagogerne sl.dk

    Om vidensbanken
  • FIND MERE VIDEN

    Socialpædagogen og andre relevante danske og internationale hjemmesider.

    Se links
  • Få vidensbankens nyhedsbrev

    Hold dig ajour med ny socialpædagogisk viden.

    Få viden i din mailbox
  • SÆT NY VIDEN I BANKEN

    Har du ideer eller eksempler på viden og praksisforløb, hører vi gerne fra dig.

    Kontakt os
Socialpædagogernes Vidensbank Brolæggerstræde 9 1211 Kbh. K Tlf. +45 7248 6000
Socialpædagogerns Vidensbank