De glemte fattige - Fordeling og Levevilkår 2015
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) udgiver en gang om året publikationen ”Fordeling og levevilkår”, som beskæftiger sig med sociale problemer som ulighed, fattigdom og arbejdsmiljø. Denne udgave fra 2015 handler om fattigdom.
Indhold
Denne rapport handler om fattigdom i Danmark og behandler forskellige temaer i relation til emnet.
Rapporten er inddelt i tre hoveddele:
- Større forskel på rige og fattige skader vækst og mobilitet
- Fattigdom er gledet ud af den politiske bevidsthed
- Arbejderklassens indkomstfremgang er gået i stå
Første del handler om stigende ulighed i Danmark. Først i kapitlet sættes der fokus på de politiske opfattelser af fattigdom som problem. Derefter beskrives udvikling i uligheden i Danmark med udgangspunkt i Gini-koefficienten, som er beregnet ud fra folks indkomster samt hvordan ulighed har konsekvenser for blandt andet økonomisk vækst og socialmobilitet.
Anden del sætter fokus på de politiske tiltag, som relaterer sig til fattigdom herunder afskaffelsen af fattigdomsgrænsen, kontanthjælpsloftet, 225-timers reglen og integrationsydelsen. I dette kapitel behandles nogle af de konsekvenser, som den nuværende regerings politik potentielt kan have for fattigdom i Danmark.
Tredje og sidste del sætter fokus på de brede midterklasser. Kapitlet ser blandt andet nærmere på, hvordan indkomsterne har udviklet sig for personer i arbejderklassen og middelklassen, der tilsammen udgør to-tredjedele af danskerne.
Konklusion
- Uligheden i Danmark har været stigende i Danmark siden midt i 90’erne og i de seneste ti år har denne udvikling taget fart.
- En stigende ulighed er skadelig for væksten, da en stigning i uligheden går ud over uddannelsesniveauet hos børnene i de mindst privilegerede familier.
- De seneste politiske tiltag vil trække i retning af, at antallet af fattige vil stige i årene fremover.
- I de seneste år er indkomstfremgangen gået i stå for almindelige lønmodtagere i arbejderklassen og store dele af middelklassen, mens den er steget blandt de rigeste, hvilket vidner om en øget polarisering af samfundet.