Undersøgelse om socialt marginaliserede borgere med kaotisk blandingsmisbrug
En undersøgelse af socialt marginaliserede borgere med kaotisk blandingsmisbrug i landets tre største byer.
Indhold
Denne rapport indeholder en undersøgelse af situationen for socialt marginaliserede borgere med kaotisk blandingsmisbrug. Rapportens formål er at tilvejebringe viden om den situation, de befinder sig i, for således at sikre at fremtidige sociale initiativer over for denne gruppe af borgere er målrettede efter deres særlige situation og behov. Baggrunden for undersøgelsen er, at kokain gennem de seneste år har vundet større indpas på misbrugsscenen i Danmark og i stigende grad udgør en udfordring for indsatsen i forhold til de mest udsatte misbrugere. Flere fagprofessionelle, der arbejder i misbrugsmiljøet, fortæller, at konsekvensen er, at flere borgere med misbrug i perioder opleves som mere aggressive, hektiske og udadreagerende.
Den daværende regeringen nedsatte i september 2009 et ekspertpanel, der havde til formål at få et samlet billede af situationen og handlemuligheder. I maj 2010 udkom en rapport fra ekspertpanelet, hvoraf det fremgik, at udbredelse af kokain blandt de allermest socialt udsatte borgere med blandingsmisbrug er et stigende problem, og at behandlingsindsatsen bør have et bredere sigte end kokain alene, idet misbrugsmønstret hele tiden ændres. Samtidig blev der peget på, at indsatsen ikke alene skal tage udgangspunkt i misbrugets art og hyppighed, men også i borgerens samlede sociale situation. Endvidere indeholdt redegørelsen en anbefaling om gennemførelse af en undersøgelse af kokainmisbrugets omfang blandt socialt marginaliserede borgere med kaotisk blandingsmisbrug. Det er denne undersøgelse som foreligger i nærværende rapport.
Undersøgelsen har følgende tre fokuspunkter:
-
Belyse kokainmisbrugets omfang hos socialt marginaliserede borgere med kaotisk blandingsmisbrug
-
Få afdækket særlige karakteristika hos målgruppen af socialt marginaliserede blandingsmisbrugere, herunder kortlægge omfanget og sammensætningen af målgruppen i de tre kommuner; København, Aarhus og Odense
-
Undersøge om der er særlige udfordringer i tilrettelæggelsen af indsatsen eller i organiseringen af arbejdet med målgruppen af socialt marginaliserede blandingsmisbrugere.
Konklusion
Undersøgelsen konkluderer følgende:
- Det vurderes, at omkring 450-500 særligt marginaliserede borgere med et kaotisk blandingsmisbrug opholder sig i København, Odense og Aarhus. Gruppen udgør således under 2 % af det samlede antal misbrugere, men fylder væsentligt mere i gadebilledet og har en række komplekse problemstillinger, der gør, at de har vanskeligt ved at modtage relevante tilbud og indsatser.
- Hovedparten er mænd over 30 år med etnisk dansk baggrund. Alle er uden for arbejdsmarkedet, og ca. halvdelen modtager førtidspension, mens ca. 35 % modtager kontanthjælp. Knap tre ud af fire vurderes at have et væsentligt alkoholforbrug, ligesom ca. 60 % bruger medicin, som fx benzodiazepiner, Stesolid og Ketogan. Ca. 60 % af målgruppen vurderes at have et kokainmisbrug.
- Denne gruppe af borgere udgør en særlig belastet målgruppe af udsatte borgere, og er særligt belastede af psykiske og helbredsmæssige problemstillinger. Borgerne i målgruppen udviser en stor risikovillighed i deres forbrug af rusmidler, der er afhængigt af, hvad der er tilgængeligt og ofte ukritisk indtages. Derudover indtages rusmidlerne i mange tilfælde under uhygiejniske forhold som fx på gaden eller på offentlige toiletter med ofte negative konsekvenser for deres helbredssituation. Samtidig viser undersøgelsen, at dele af målgruppen har en tidlig misbrugsdebut, som for nogle starter helt nede i 8 til 10-årsalderen for herefter at intensiveres yderligere i den tidlige teenagealder.
- Et andet særligt kendetegn ved borgernes kaotiske tilværelse er, at deres behov og ønsker ændres og varierer over tid. Fra ønsket om et misbrugsbehandlingstilbud til at efterspørge afklaring på boligsituationen til behov for hjælp til at betale regninger eller følge med til tandlægebesøg mv. Flere borgere udtrykker ønske om støtte til at opfylde basale behov, som fx at få et måltid mad eller finde et sted at overnatte, og flere fortæller, at de benytter medarbejdere på væresteder og øvrige lavtærskelstilbud som støtte og eventuelt bisidder i deres kontakt med fx myndighederne.
- Undersøgelsen viser en overrepræsentation af særligt to grupper. Det drejer sig om de unge samt borgere med anden etnisk baggrund en dansk. Flere i de to risikogrupper er dobbeltbelastede ved også at have psykiske vanskeligheder, ligesom andelen, der er i misbrugsbehandling, er lavere end gennemsnittet.
- Stofscenerne i de tre byer adskiller sig fra hinanden på en række forskellige parametre. I København – og særligt på Vesterbro – er stofscenen mere åben og dominerede i nærmiljøet end i Aarhus og Odense. Derudover tyder det på, at tilgængeligheden af kokain, som har en stor betydning for borgernes kaotiske livførelse, er større i København end i provinsen.
Metode
Undersøgelsen er foretaget i København, Aarhus og Odense og er gennemført af Rambøll på vegne af Socialstyrelsen i perioden april 2012 til april 2013. Undersøgelsen baserer sig på data- og metodetriangulering, forstået som anvendelsen af flere forskellige metoder og datakilder til at belyse de centrale undersøgelsesspørgsmål. Dels er der benyttet 1) kvalitative og 2) kvantitative metoder, som holdes op imod dokumentation om tiltag der er gjort for at 3) kvalificere og validere undersøgelsens resultater.
I undersøgelsen indgår således dels ekspertinterviews, fokusgrupper, dybdegående brugerforløb, observationer og borgerinterviews, sagsaudit af borgersager, kortlægning og tælling i de tre byer, lærings- og refleksionsmøder og tværgående visionseminar.