Kortlægning af målgruppe, tilbud og metoder til borgere med multiple funktionsnedsættelser uden talesprog
Hvilke tilbud, metoder og konkrete praksisser bruges i arbejdet med mennesker med multiple funktionsnedsættelser uden talesprog.
Indhold
Rapporten giver et overblik over de tilbud og metoder, der anvendes i det socialpædagogiske arbejde med børn og voksne med multiple funktionsnedsættelser uden talesprog.
Formålet med kortlægningen er at skabe viden til gavn for regioner, kommuner og andre aktører på området i deres indsats for målgruppen. Kortlægningen er med til at understøtte og styrke praksisfeltet ved at dokumentere erfaringsbaseret viden om de virkningsfulde sociale og kommunikative indsatser, der anvendes i arbejdet med målgruppen.
Rapporten er inddelt i følgende hovedkapitler:
- Indledning
- Hovedresultater
- Afgrænsing og definition af borgere med multiple funktionsnedsættelser uden talesprog
- Eksisterende forskningsbaseret viden
- Kommunernes udredning og tilbud til målgruppen
- Tilbuddenes viden om målgruppen, metoder og vidensfundament
- Datagrundlag og metode
Rapporten henvender sig til studerende, fagpersonale, beslutningstagere m.fl., som beskæftiger sig med borgere, der har multiple funktionsnedsættelser uden talesprog.
Konklusion
Kortlægningen peger bl.a. på at:
- Der er en stor mangfoldighed i tilbud, indsatser og metoder til målgruppen.
- De tre hyppigst nævnte udredningsmetoder anvendt af pædagogerne på børneområdet er 'neuropsykologi/kognitiv udredning' (80%), 'kommunikationsudredning' (70 %) og 'pædagogisk udredning' (67 %).
- På voksenområdet er de hyppigst anvendte udredningstyper 'pædagogisk udredning' (60 %), 'kommunikationsudredning' (50 %) og 'neuropsykologisk/kognitiv udredning' (45 %).
- Kendetegnende for målgruppen af både børn og voksne med funktionsnedsættelser er kommunikationsnedsættelse, mobilitetsnedsættelse, udviklingshæmning, medført hjerneskade og udviklingsforstyrrelse af sansemotoriske færdigheder.
- Der er en overvægt at tilbud målrettet børn og unge mens lidt færre tilbud er målrettet de voksne.
- Det er primært socialpædagoger, fysioterapeuter, og talepædagoger, der varetager indsatsen for børn og unge. For voksne i målgruppen er det primært socialpædagoger, fysioterapeuter, omsorgshjælpere og SOSU-assistenter, der varetager indsatsen.
- For børn er indsatsen i høj grad udviklende og lærende, mens indsatsen for voksne er mere plejende og omsorgsgivende, hvilket afspejles i tilbuddenes ydelser.
Metode
Kortlægningen er baseret på en gennemgang af en forskningslitteraturscreening fra 2014, en workshop med interessenter samt besvarelser fra to webbaserede spørgeskemaer blandt ansatte på myndighedsniveau (59 kommuner) samt ledere og medarbejdere i 98 tilbud.