Dokumentation og måling af den socialpædagogiske indsats på voksenhandikapområdet
Anvendte dokumentationsmodeller på voksenhandicapområdet
Indhold
Kravet om dokumentation og målbare resultater i det socialpædagogiske arbejde inden for voksenhandicapområdet har taget til, efter kommunerne er blevet driftsherre for de socialpædagogiske arbejdspladser. Der eksisterer mange forskellige slags dokumentationsmodeller og dataindsamlingsmetoder, og kriterierne for at udvælge en eller flere bliver i rapporten beskrevet ved, at dokumentationsmodellerne og dataindsamlingsmetoderne skal:
• Give mening i det aktuelle socialpædagogiske arbejde
• Give grundlag for systematik og struktur
• Give mulighed for sammenligning på tværs af den lokale kontekst
Denne rapport har til hensigt at:
• Kortlægge og beskrive de dokumentationsmodeller og dataindsamlingsmetoder, der anvendes i det socialpædagogiske arbejde.
• At undersøge hvilke temaer, der skaber grundlag for arbejdet med dokumentationsmodellerne og dataindsamlingsmetoderne.
• Undersøge udbredelsen og hyppigheden af dokumentationsindsatsen i forhold til botilbud, beskæftigelses- og aktivitetstilbud.
Konklusion
Undersøgelsen viser, at der indenfor voksenhandicapområdet anvendes en række forskellige dokumentationsmodeller og dataindsamlingsmetoder, og at der i praksis er en tendens til at videreudvikle eller kombinere brugen af de forskellige modeller og metoder. De temaer, der ofte berøres, er handleplaner, brugerinddragelse, selvbestemmelse, dokumentation, kvalitetsudvikling, bostøtte, kommunikation og etik.
Endvidere peger undersøgelsen i retning af, at der på de socialpædagogiske tilbud i højere grad fokuseres på dokumentation af indsatsen end på effektmåling og evaluering af indsatsen.
Metode
Kvantitativ metode i form af spørgeskemaundersøgelse og litteraturstudie.