Socialpædagogerne
sl.dk Vidensbanken Mit SL

Socialpædagogernes Vidensbank

Avanceret søgning
    • Børn og Unge
    • Voksne
    • Socialpædagoger
  1. Socialpædagogernes Vidensbank
  2. Voksne
  3. Handicap: Selvbestemmelse

Brugerne har ordet - Resultater fra brugertilfredshedsundersøgelsen på Center for Døves bo- og dagtilbud samt støttecentertilbud

Afdækning af brugernes tilfredshed med bo- og dagtilbud samt støttecentertilbud på Center for Døve.

Indhold

Det Pædagogiske- og Sundhedsfaglige Område (PSO) på Center for Døve har bo- og dagtilbud samt støttecentertilbud til døve og døvblinde brugere med en meget stor variation og kombination af yderligere funktionsnedsættelser. Selve processen omkring undersøgelsen og dens gennemførelse blev påbegyndt i 2010. Dataindsamlingen blev foretaget i begyndelsen af 2011.

Formålet med undersøgelsen har været at afdække brugernes tilfredshed med de bo- og dagtilbud samt støttecentertilbud, de modtager på Center for Døve. Generelt styrkes dialogen ved at inddrage den enkelte bruger, og dialogen danner således grundlag for, at Center for Døves døgn- og dagtilbud samt støttecentertilbud er åbne, fleksible og i overensstemmelse med brugernes ønsker og behov. Brugernes oplevelser og vurderinger bliver med undersøgelsen derfor udgangspunkt for at udvikle tilbuddenes indhold og kvalitet.

Rapporten for brugerundersøgelsen er opdelt, beskriver undersøgelsens samlede hovedresultater samt resultaterne for henholdsvis botilbud, dagtilbud og støttecentrene.

Konklusion

Tilfredshedsundersøgelsen er inddelt efter emnerne:

General tilfredshed

Brugerne er generelt meget tilfredse med de tilbud, som de modtager på Center for Døve. 84 % har således svaret, at de kan lide at komme i deres tilbud, og yderligere 13 % har svaret ”både og”. Tilfredsheden er højst blandt de ældre brugere og lavere blandt de yngre brugere.

Kommunikation

Generelt giver brugerne udtryk for, at det er lettere at forstå og blive forstået af døve medarbejdere, der har tegnsprog som modersmål end af hørende medarbejdere, der har tegnsprog som fremmedsprog. Der tegner sig endvidere et billede af, at nyansatte hørende medarbejdere, der endnu ikke har haft mulighed for at lære tegnsprog, er sværere at kommunikere med end medarbejdere, der har været på arbejdspladsen i mange år.

Indflydelse på eget liv

Generelt vil over halvdelen (56 %) af brugerne på tværs af de forskellige tilbud gerne være med til at bestemme mere. Der er dog også en gruppe på 25 %, der ikke ønsker større indflydelse og er tilfredse med den indflydelse, de har. Det drejer sig typisk om brugere, der har behov for faste rammer og en for dem kendt hverdag.

Personale

Generelt er brugerne i stort omfang meget trygge og meget tilfredse med personalet. Langt størstedelen af ’Ja-svarene’ til spørgsmålene i dette tema ligger mellem 80–88 %.

Metode

Selve undersøgelsen bestod af en anonym spørgeskemaundersøgelse, hvor besvarelserne blev indsamlet ved hjælp af personlige, kvantitative interview af brugerne. Alle brugere fik tilbud om at deltage i undersøgelsen. Tegnsprogede interviewere arbejdede sammen to og to om hvert interview. Center for Døves Kompetencecenter har haft hovedansvaret for at gennemføre brugertilfredshedsundersøgelsen i et nært samarbejde med PSO (Det Pædagogiske- og Sundhedsfaglige Område). Udvikling af en ny metode gjorde det muligt for alle brugere at deltage i undersøgelsen.

Undersøgelser og evalueringer
Forfatter
  • Anette Glamtrup
  • Kompetencecenteret
Årstal
2011
Udgiver
Center for Døve, Cfd
  • Udskriv
  • Mail
  • Linkin
  • Facebook
  • Twitter
Download Download PDF

Se også

Dokumentation og udviklingsarbejde;

Projekt Brugerinddragelse og Udvikling - En afrapportering

2001
Forskning;

Brugerinddragelse i rehabilitering - En kvalitativ undersøgelse af borgerens perspektiv.

Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet, 198 sider 2009
Lærebøger og værktøjer;

Brugerinddragelse i dagtilbud for mennesker med udviklingshæmning

Socialt Udviklingscenter SUS 2003
  • Om vidensbanken

    Vidensbanken er en service fra Socialpædagogerne sl.dk

    Om vidensbanken
  • FIND MERE VIDEN

    Socialpædagogen og andre relevante danske og internationale hjemmesider.

    Se links
  • Få vidensbankens nyhedsbrev

    Hold dig ajour med ny socialpædagogisk viden.

    Få viden i din mailbox
  • SÆT NY VIDEN I BANKEN

    Har du ideer eller eksempler på viden og praksisforløb, hører vi gerne fra dig.

    Kontakt os
Socialpædagogernes Vidensbank Brolæggerstræde 9 1211 Kbh. K Tlf. +45 7248 6000
Socialpædagogerns Vidensbank