Socialpædagogerne
sl.dk Fagligt fokus Socialpæda­gogen Faglige selskaber Vidensbanken Mit SL

Socialpædagogernes Vidensbank

Avanceret søgning
    • Børn og Unge
    • Voksne
    • Socialpædagoger
  1. Socialpædagogernes Vidensbank
  2. Voksne
  3. Handicap: Samfundsdeltagelse

PTSD og udviklingshæmning - Om et udviklingshæmmet menneske i flashback

Et hæfte om mennesker med udviklinghæmning og PTSD, fortalt gennem Karstens personlige historie.

Indhold

Hæftet er det sidste af i alt seks, der hver på sin måde sætter fokus på mennesker med udviklingshæmning kombineret med psykiatriske lidelser. 

I dette hæfte drejer det sig om mennesker med udviklingshæmning kombineret med PTSD. Gennem Karstens personlige historie, formidles viden om, hvordan udviklingshæmning og PTSD kan betyde belastende livsbetingelser, særligt når PTSD først sent bliver diagnosticeret. 

Selvom Karstens historie er personlig, bidrager den til formidling af en mere overordnet fortælling om de udfordringer, der ofte gør sig gældende for mennesker med en tilsvarende kombination. Fælles for målgruppen er, at PTSD først sent diagnosticeres, på et tidspunkt hvor en række andre problemer er opstået. Ved at se tilbage på Karstens historie bliver vi bekendt med ofte forekomne symptomer hos mennesker med udviklingshæmning og PTSD og hvad der skal til for at hjælpe et menneske i den situation. Hæftet er på den måde også en vejledning i, hvordan en sådan kombination professionelt identificeres og håndteres.  

Konklusion

Hæftet definerer PTSD, som en langvarig eller forsinket reaktion på en meget belastende livshændelse eller situation og konkluderer, at personer med udviklingshæmning er mere udsat for invaderende adfærd end neurotypiske personer. Det betyder, at personer med udviklingshæmning i øget grad er i risiko for at udvikle posttraumatisk stresssyndrom i kølvandet på traumatiske hændelser.

Selvom de generelle symptomer for posttraumatisk stresssyndrom ligeledes gør sig gældende for mennesker med udviklingshæmning, giver symptomerne sig i særlig grad udslag i udadreagerende adfærd for denne målgruppe. Det anbefales derfor at undersøge den mulige sammenhæng med PTSD i tilfælde, hvor et menneske med udviklingshæmning har en høj grad af udadreagerende adfærd. I tilfælde af personer med moderat udviklingshæmning, som derudover er velkommunikerende, kan PTSD vurderes i overensstemmelse med de almene diagnosesystemer (ICD-10/DSM-IV). Det afgørende er at have særligt fokus på, at også mennesker med udviklingshæmning kan lide af posttraumatisk stresssyndrom og har en øget risiko i forhold til befolkningen i sin helhed.

Metode

Hæftet er baseret på en personlig fortælling, som danner udgangspunkt for formidling af viden om personer med udviklingshæmning og PTSD. Samtidigt er hæftet en vejledning i at identificere og afhjælpe de symptomer, der er forbundet med den psykiske lidelse. Den personlige fortælling faciliterer således viden på området og har et oplysende sigte, nemlig at sætte fokus på en problematik som ofte overses med betydelig negativ indvirkning på de mennesker, der kæmper med den kombination. 

Brugerfortællinger
Forfatter
  • Mette Egelund Olsen
Årstal
2013
Udgiver
Center for Oligofrenipsykiatri
  • Udskriv
  • Mail
  • Linkin
  • Facebook
  • Twitter
Find på bibliotek.dk

Se også

Brugerfortællinger;

PTSD og udviklingshæmning - Om et udviklingshæmmet menneske i flashback

Center for Oligofrenipsykiatri 2013
Undersøgelser og evalueringer;

Mediers fremstilling af psykisk sygdom

KORA, 20 sider 2016
Forskning;

Oplevet diskrimination og stigmatisering blandt mennesker med psykisk sygdom

KORA, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, 87 sider 2013
  • Om vidensbanken

    Vidensbanken er en service fra Socialpædagogerne www.sl.dk

    Om vidensbanken
  • FIND MERE VIDEN

    Socialpædagogen og andre relevante danske og internationale hjemmesider.

    Se links
  • Få vidensbankens nyhedsbrev

    Hold dig ajour med ny socialpædagogisk viden.

    Få viden i din mailbox
  • SÆT NY VIDEN I BANKEN

    Har du ideer eller eksempler på viden og praksisforløb, hører vi gerne fra dig.

    Kontakt os
Socialpædagogernes Vidensbank Brolæggerstræde 9 1211 Kbh. K Tlf. +45 7248 6000 vidensbank@sl.dk
Socialpædagogerns Vidensbank