Socialpædagogerne
sl.dk Vidensbanken Mit SL

Socialpædagogernes Vidensbank

Avanceret søgning
    • Børn og Unge
    • Voksne
    • Socialpædagoger
  1. Socialpædagogernes Vidensbank
  2. Voksne
  3. Handicap: Samfundsdeltagelse

Når bevægelse bevæger

Denne forundersøgelse har til formål at undersøge, hvorvidt mennesker med udtalte handicaps kan have betydningsfulde bevægelsesoplevelser og opleve livskvalitet, identitetsudvikling og meningsgivende fællesskaber igennem idrætten. Samtidig afdækker forundersøgelsen, hvorvidt der også er tale om en fysiologisk bevægelsesdimension hos handiatleten under aktiviteten.

Indhold

Team Tvilling startede i 2014, da to tvillingebrødre besluttede at gennemføre en Iron man sammen. Den ene bror, Peder, er spastiker og bruger kørestol. Den anden, Steen, har ingen bevægelsesbegrænsninger. De gennemførte løb, cykling og svømning sammen på en måde, hvor Steen henholdsvis skubbede, cyklede og trak Peder gennem aktiviteterne. Deres hensigt var at vise omverden, at det kunne lade sig gøre at gennemføre en ironman sammen, og samtidig at inspirere andre til at se muligheder frem for begrænsninger. Team Tvilling har siden udviklet sig til foreningenteamtvilling.dk, der giver kørestolsbrugere mulighed for at dyrke sport.

Foreningen Team Tvilling angiver, at de har mange gode praksiserfaringer med deres projekt indtil nu. De ser, at de handiatleter, der deltager, får rykket deres grænser, hver gang de er ude og løbe. De giver udtryk for at de bliver stærkere og får større tro på sig selv. De oplever at blive behandlet som et menneske og ikke en handicappet, og de har følelsen af at være en del af et team. Der er eksempler på færre epilepsianfald, mindre medicinforbrug og bedret nattesøvn. Samtidig opdager forældrene til handiatleterne, at deres barn ikke behøver at blive pakket ind i vat. Løberne udfordres på deres forestillinger om mennesker med handicap og oplever, at et ligeværdigt forhold er muligt. Foreningens deltagere oplever, at de, ved at stille op til løb og konkurrencer, fremmer en bedre forståelse af handicap for omverden, så berøringsangst og tabu i forhold til mennesker med handicap formindskes.

Foreningens erfaringer samt den begrænsede forskning på området giver anledning til denne forundersøgelse, som skal afdække, om der er basis for et større forskningsprojekt.

Konklusion

Forundersøgelsens fokus på de fysiske målinger og pulskurver viser tydelige effekter. Der ses tydelige tendenser til, at Team Tvilling udvikler handiatleternes fysiske kapacitet. Det er dog også nødvendigt at have en større fokusgruppe over længere tid, for at kunne arbejde mere dybdegående og evidensbaseret med de fysiologiske målinger. I et fremtidigt studie vil et bedre kendskab til fokuspersonernes handicap og medicinindtag også give større mulighed for at kunne vurdere bevægelsesaktivitetens påvirkning.

Resultaterne fra forundersøgelsens observationer og interviews viser, at handiatleterne oplever øget kropsbevidsthed, bevægelsesglæde, og stolthed. De viser også, at Team Tvilling giver de unge mulighed for at få nye mestringsstrategier, mod, øget livsgejst og dermed en positiv identitetsudvikling. De unge oplever også, at Team Tvilling skaber mulighed for, at de kan føle sig som værende en synlig, anerkendt og naturlig del af samfundet. Der ses også klare tendenser til, at livskvaliteten hos både handiatleter og forældrene blev udviklet gennem deltagelsen i Team Tvilling.

Forundersøgelsen viser envidere, at især relationen mellem handiatlet og frivillige løbere er af stor betydning. Inklusionen, venskabene og fællesskabet i Team Tvilling opleves af både handiatleter og frivillige løbere som et fællesskab, hvor deltagerne føler sig accepterede og mødt i øjenhøjde. De frivillige løbere giver udtryk for, at mødet med handiatleter og familier bærer præg af tillid, kærlighed og imødekommenhed. Team Tvilling skaber dermed også relationer og venskaber, der rækker ud over løbefællesskabet.

Metode

I forundersøgelsen er der foretaget interviews med 3 handiatleter og relevante fagpersoner med fokus på søvnrytme, medicinforbrug, og ændringer i fysisk kapacitet. Derudover er der foretaget pulsmålinger på et halvmaraton løb og to søndagstræninger med henblik på at vurdere effekten på kredsløb / iltoptagelse.

De tre handiatleter er unge, som er helt afhængige af hjælp til alle daglige gøremål. De lever deres liv liggende eller siddende i kørestol og ingen af dem kan bevæge sig omkring ved egen kraft.

Undersøgelser og evalueringer
Forfatter
  • Anne-Merete Kissow
  • Helle Winther
  • Mogens Theisen Pedersen
  • Carsten Sandahl
Årstal
2018
Udgiver
Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet og Handicapidrættens Videnscenter
  • Udskriv
  • Mail
  • Linkin
  • Facebook
  • Twitter
Download Download PDF

Se også

At skabe deltagelse for borgere med handicap gennem frivillig faglighed

VIVE 2018

Deltakelse for barn og unge med nedsatt funksjonsevne, med særlig fokus på deltakelse i fysisk aktivitet

Nasjonal Kompetansetjeneste for barn og unge med funksjonsnedsettelser, 52 sider 2018

Personer med handicap

VIVE, 113 sider 2017
  • Om vidensbanken

    Vidensbanken er en service fra Socialpædagogerne sl.dk

    Om vidensbanken
  • FIND MERE VIDEN

    Socialpædagogen og andre relevante danske og internationale hjemmesider.

    Se links
  • Få vidensbankens nyhedsbrev

    Hold dig ajour med ny socialpædagogisk viden.

    Få viden i din mailbox
  • SÆT NY VIDEN I BANKEN

    Har du ideer eller eksempler på viden og praksisforløb, hører vi gerne fra dig.

    Kontakt os
Socialpædagogernes Vidensbank Brolæggerstræde 9 1211 Kbh. K Tlf. +45 7248 6000
Socialpædagogerns Vidensbank