Blinde og stærkt svagsynede – barrierer for samfundsdeltagelse
Samfundsdeltagelse for mennesker, der er blinde efter stærke synsnedsættelser
Indhold
I denne kortlægning ønskes det belyst, om handicappolitikken har den ønskede virkning for blinde og stærkt svagsynede borgere. Undersøgelsen fokuseres således på, om arbejdet med handicappolitikkens overordnede mål, vedrørende at sætte mennesker med funktionsnedsættelse i stand til at deltage i samfundslivet, har bidraget til den ønskede effekt.
Undersøgelsen tager udgangspunkt i blinde og stærkt svagsynedes muligheder for deltagelse, herunder både i forhold til barrierer og muligheder forbundet med uddannelse samt beskæftigelse og ligeledes i relation til blinde og stærkt svagsynedes generelle helbred og trivsel.
Konklusion
Undersøgelsen konkluderer, at blinde og stærkt svagsynede er dårligt stillet i forhold til deltagelse i dagens samfund. Det interessante er, at undersøgelsen peger på, at synshandicappet ikke er den primære årsag, idet blandt andet manglende uddannelse og beskæftigelse samt dårligt helbred i mange tilfælde kan have negativ indvirkning på mennesker med synshandicaps samfundsdeltagelse. Undersøgelsen viser ligeledes, at en videregående uddannelse mennesker med synshandicap har en positiv effekt for oplevelsen af udviklingsmuligheder og mening i arbejdet.
Generelt viser undersøgelsen, at mennesker med synshandicap i højere grad end borgere uden synshandicap udtrykker bekymring i forhold til arbejdsløshed, utilstrækkelige kompetencer og risiko for at blive gjort overflødig.
Metode
Kortlægninger tager afsæt i en række litteraturstudier, hvor tidligere både kvalitative og kvantitative undersøgelser inden for arbejdet med målgruppen sammenkobles via denne undersøgelse.