Lovovertrædere med udviklingshæmning
I en juridisk gråzone
Indhold
Rapporten præsenterer resultaterne af undersøgelsen Projekt Udviklingshæmmede Lovovertrædere. Undersøgelsen er gennemført af Socialt Udviklingscenter SUS for Socialministeriet i perioden fra 2001-2003.
Baggrunden for undersøgelsen er, at udviklingshæmmede lovovertrædere med dom ikke kommer i fængsel, men i stedet får en dom, der har til hensigt at forebygge ny kriminalitet.
Formålet med undersøgelsen er todelt:
- Kortlægning af hvordan det sociale system i praksis reagerer på lovovertræderne med fokus på aktuelle problemstillinger og dilemmaer.
- Belysning af området set fra de udviklingshæmmedes synspunkt, både i forhold til deres oplevelser af de foranstaltninger, der bliver sat i værk og faktorer, som kan forebygge kriminaliteten.
Undersøgelsen er en kvalitativ opgørelse med fokus på, hvordan amterne reagerer i forhold til dette område, hvor både Serviceloven og Straffeloven regulerer og belyser det ud fra følgende:
- Lovgivningen på området
- Hvordan de kriminalpræventive tilsyn organiseres.
- Hvor, hvordan og hvorfor de udviklingshæmmede placeres med dom til anbringelse.
- Hvilke socialpædagogiske støtteforanstaltninger iværksættes.
- Hvordan samarbejdet mellem retssystemet og det sociale system effektuerer dommen.
Hvordan den udviklingshæmmede lovovertræder oplever de foranstaltninger, de er dømt til.
Konklusion
Undersøgelsen konkluderer, at de udviklingshæmmede lovovertrædere befinder sig i en juridisk gråzone, præget af tilfældighed, manglende retningslinjer og retssikkerhed. Gråzonen opstår, fordi de dømmes efter Straffeloven, men straffen effektueres efter Serviceloven.
Det er på den baggrund en udfordring i praksis at navigere i denne juridiske gråzone og samtidig etablere det bedst egnede tilbud til den enkelte lovovertræder.
Metode
Metodisk er området undersøgt ved hjælp af varierende indsamlingsmetoder, herunder:
- 30 længerevarende telefoninterview med nøglepersoner fra alle landets amter.
- Telefoninterview med ti ledere af botilbud.
- Derudover blev gennemført to arbejdsseminarer for i alt 60 personer fra de amtslige samråd med det formål at skabe erfaringsudveksling.
- Spørgeskemaundersøgelse i politikreds og i botilbud.
Kvalitative interview med 11 udviklingshæmmede lovovertrædere.