Personer med et handicap: Hvad skal der til for at komme i arbejde?
Denne rapport fra Ankestyrelsen fokuserer på personer med handicaps positive erfaringer med arbejdsmarkedet. 28 personers livshistorier danner afsæt for rapportens analyser, som tilsigter at belyse, hvad der skal til for, at personer med handicap får en stabil tilknytning til arbejdsmarkedet.
Indhold
Formålet med denne undersøgelse er at finde frem til, hvad der har betydning for, at personer med et handicap kan få et velfungerende arbejdsliv. Det understreges i rapporten, at knap 30 procent af befolkningen med større funktionsnedsættelser er i beskæftigelse, hvor det samme gælder for 77 procent af almenbefolkningen. Disse tal viser, at et handicap kan betyde en nedsat arbejdsevne, men der er store forskelle i beskæftigelsen blandt den del af befolkningen, som har et handicap. Mange deltager ikke på arbejdsmarkedet, mens andre med funktionsnedsættelser har stærke tilknytninger dertil.
Der stilles i denne rapport skarpt på den del af befolkningen, som har et handicap og et job med den hensigt at få viden om, hvordan det er lykkedes for disse personer. Denne viden og personernes erfaringer ønskes delt til inspiration for andre. Der fokuseres ikke på uforanderlige begrænsninger, som personer med handicap står overfor, men derimod på positive faktorer.
Analysen i denne rapport udarbejdes med afsæt i biografiske interviews med 28 personer. Disse personer har alle funktionsnedsættelser og et lønarbejde, enten på ordinære vilkår, på støttede ordninger eller med hjælpemidler. I undersøgelsen inkluderes ikke personer med psykiske handicaps.
I analysen undersøges, så vidt muligt, hele personens livsforløb. Det tilstræbes med denne tilgang at afdække langsigtede og komplekse processer, som kan have betydning for relationen til arbejdsmarkedet. Forskellige faktorers direkte og indirekte indflydelse undersøges i denne henseende. Forfatterne påpeger, at den type viden, som skabes ved en undersøgelse som denne, kan bidrage til den viden om handicap og beskæftigelse, som er indsamlet via spørgeskemaundersøgelser.
Rapporten er bygget op omkring fem tematiske analysekapitler:
- Afklaring og identitet: dette kapitel omhandler de identitetsmæssige forhold, som har betydning for personer med handicaps tilknytning til arbejdsmarkedet. Blandt andet berøres erfaringer om overvindelse og om at være en del af et fællesskab.
- Uddannelse, kompetencer og karriereveje: kapitlet omhandler fordelagtige uddannelsesvalg, udfordringer og usikkerhed omkring valg af uddannelse samt uddannelse som kompensation for et handicap.
- Relationer på arbejdspladsen: dette kapitel omhandler betydningen af tætte relationer til kollegaer, for langsigtede tilknytninger til arbejdsmarkedet. Herunder belyses det gode samarbejde om fastholdelse samt arbejdsgivernes holdninger til personer med handicaps indflydelse på ansættelse.
- Støttesystemer: dette kapitel omhandler forhold uden for arbejdspladsen, som har indflydelse på de interviewedes arbejdsliv. Herunder berøres den støtte, som kommer fra hjemmet, fra handicaporganisationer og offentlige institutioner.
I hvert af analysekapitlerne inddrages flere udtalelser fra de interviewede.
Konklusion
I rapporten peges der på, at de fem følgende forhold er betydningsfulde, for personen med handicaps tilknytning til arbejdsmarkedet:
- Afklaring om evner og begrænsninger giver gode arbejdsliv: styrkes forståelsen af ens funktionsnedsættelse kan det være et vendepunkt i forhold til deltagelse på arbejdsmarkedet.
- Omverdenens forventninger er afgørende for uddannelsesvalg: det er blandt andet vigtigt for unge med et handicap med en fordomsfri uddannelses- og karrierevejledning. De forventninger og forestillinger, som personen med et handicap oplever i løbet af opvæksten får en stor betydning for valg af uddannelse og karriere.
- Adgang til arbejdsmarkedet kræver positive holdninger hos arbejdsgivere: der skabes adgang til arbejdsmarkedet ved, at arbejdspladsens kolleger og ledere tror på, at personen med handicap kan være en ressourceperson på den givne arbejdsplads. Funktionsnedsættelsens betydning minimeres ved stabile og tætte relationer til kolleger på arbejdspladsen.
- Handicaporganisationen er et fællesskab og et knudepunkt for erfaring og viden: i handicaporganisationerne får mange af de interviewede bedre forståelse af deres handicap, som giver gode muligheder for at skabe en identitet, hvor handicappet er en velintegreret del. Forståelsen af ens handicap, som et personligt problem, mindskes også ved deltagelse i handicaporganisationers fællesskaber. Handicappet ses da i højere grad som et delt livsvilkår.
- Et effektivt samarbejde kan sikre fastholdelse og deltagelse på arbejdsmarkedet: beskæftigelsesindsatsen opleves som mere effektiv, når jobkonsulenten har tæt kontakt til relevante virksomheder. Støtten i det private, for eksempel fra en partner, får en stor betydning for personen med handicaps tilknytning til arbejdsmarkedet.
Metode
Der er foretaget løst strukturerede interviews, hvor der er taget afsæt i de interviewedes egne fortællinger.