Socialpædagogerne
sl.dk Fagligt fokus Socialpæda­gogen Faglige selskaber Vidensbanken Mit SL

Socialpædagogernes Vidensbank

Avanceret søgning
    • Børn og Unge
    • Voksne
    • Socialpædagoger
  1. Socialpædagogernes Vidensbank
  2. Børn og Unge
  3. Social udsathed

Uden uddannelse og arbejde – unges tilblivelser i komplekse transitioner

Kunne du tænke dig at få et spændende indblik i, hvordan unge uden uddannelse og arbejde interagerer med og formes af den kontekst, de er en del af? I denne afhandling kan du læse meget mere om, hvad vilkår og betingelser, fx uddannelse som gennemgribende krav, gør ved denne gruppe af unge. 

Indhold

I ph.d.-afhandlingen belyser Anne Görlich den stigende gruppe af unge under 30 år, der ikke har gennemført en ungdomsuddannelse og som ikke kan få fodfæste på arbejdsmarkedet. Der sættes fokus på 'den gensidige processering' dvs. den dynamik, der gør sig gældende mellem de unge uden uddannelse og arbejde og de beskæftigelsespolitiske, uddannelsesmæssige og økonomiske institutionelle betingelser, som er med til at forme de unge.

Anne Görlich har tidligere erfaring fra felten, hvor hun har været med til at kvalificere, hvad der virker i arbejdet med de unge. I denne afhandling dykker hun dybere ned i den kompleksitet, der kendetegner disse unges situation herunder strukturelle, institutionelle, normative, diskursive og relationelle forhold, vilkår og betingelser.

Afhandlingen centrerer sig omkring forskningsspørgsmålet:

Hvordan unge uden uddannelse og arbejde bliver til som subjekter i transitionsprocesser, hvor uddannelse har forankret sig som et gennemgribende krav. Og yderligere hvordan de unges stemmer og perspektiver kan løftes frem i undersøgelsen af dette. 

I afhandlingen træder de unges stemmer tydeligt frem, hvilket giver adgang til deres oplevelser, erfaringer, følelser og forsøg på at navigere samt deres fortællinger om nederlag, kollaps, sejre og håb for fremtiden.

Konklusion

Gennem analyser af diverse artikler konkluderes fire centrale pointer:

  1. De unge bliver til i processer mellem stilstand og stagnation på den ene side og progression og bevægelse på den anden. Fænomener som pres, desorientering, afstand, diagnoser, sårbarhed og arbejdstab 'sætter sig fast' i de unges subjektiveringsprocesser. 
  2. Brud med uddannelse er ikke isoleret, men en del af en række serielle sammenbrud herunder faglige, uddannelsesmæssige, arbejdsmæssige, sociale og psykiske sammenbrud. 
  3. De unges subjektiveringsprocesser præges af deres forsøg på at mestre ovenstående serielle sammenbrud. Der er i den forbindelse risiko for, at der produceres stagnation frem for progression i de unges bevægelser mellem uddannelse, aktivering og arbejde. 
  4. En sidste central pointe er, at social tryghed, fleksibilitet, dialog og netværk medvirker til at producere tillid frem for sammenbrud. Tillid står således centralt i de unges transitionsprocesser (uddannelsestillid, arbejdsmarkedstillid, strukturelle netværk og mentorer). 

Metode

Afhandlingen bygger på empiri fra to forskningsprojekter, som belyser problematikker knyttet til unge, der har svært ved at få en uddannelse eller et arbejde. Det ene forskningsprojekt omhandler unges forandrings- og læreprocesser i Skive Kommune; Det andet er et landsdækkende forskningsprojekt, som er iværksat af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering og Undervisningsministeriet omhandlende Brobygning til uddannelse. 

Forskning
Forfatter
  • Anne Görlich
Årstal
2016
Udgiver
Aalborg Universitet, 141 sider
  • Udskriv
  • Mail
  • Linkin
  • Facebook
  • Twitter
Download Download PDF

Se også

Brobygning mellem teori og praksis i professionsbacheloruddannelserne – sammenfattende rapport

KORA - Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, 58 sider 2013

Fra uddannelse til arbejdsmarked – En undersøgelse af muligheder og barrierer for nyuddannede med handicap

Sammenslutningen af Unge Med Handicap, 52 sider 2013

Projekt Ung på Arbejdsmarkedet - en virkningsevaluering

Social- og Sundhedsskolen Esbjerg, 70 sider 2011
  • Om vidensbanken

    Vidensbanken er en service fra Socialpædagogerne www.sl.dk

    Om vidensbanken
  • FIND MERE VIDEN

    Socialpædagogen og andre relevante danske og internationale hjemmesider.

    Se links
  • Få vidensbankens nyhedsbrev

    Hold dig ajour med ny socialpædagogisk viden.

    Få viden i din mailbox
  • SÆT NY VIDEN I BANKEN

    Har du ideer eller eksempler på viden og praksisforløb, hører vi gerne fra dig.

    Kontakt os
Socialpædagogernes Vidensbank Brolæggerstræde 9 1211 Kbh. K Tlf. +45 7248 6000 vidensbank@sl.dk
Socialpædagogerns Vidensbank