Integration eller isolation - Etniske minoriteter på arbejdsmarkedet
Beskæftigelse bliver ofte i politiske sammenhænge nævnt som én af de vigtigste faktorer i forbindelse med integration. I denne bog stilles der imidlertid spørgsmålstegn ved beskæftigelse som tegn på integrationssucces.
Indhold
I bogen diskuteres det, hvordan arbejdspladskultur og tendenser på arbejdsmarkedet påvirker minoritetsgruppers muligheder og deres integrationsproces. Når personer med anden etnisk baggrund end dansk arbejder på det danske arbejdsmarked, er der en formodning om, at de bliver integreret i samfundet både fordi de bidrager til det danske samfund, og fordi de skaber et netværk med borgere med dansk etnisk baggrund. Imidlertid viser studier, at de jobs, som personer med anden etnisk baggrund får, ofte er kendetegnet ved at være ufaglært enkeltmandsarbejde. Hvilke konsekvenser dette har, bliver diskuteret i bogen. Bogen indeholder følgende kapitler:
- Fleksibilitet i arbejdsorganisationerne
- Human kapital versus netværksteori
- Mangfoldighedsledelse
- Fleksibilitet og etnisk segregering
- Rekruttering, kompetenceudvikling, socialt ansvar og ny ledelse
- Etnisk polarisering i netværkssamfundet
- Fleksibilitets betydning for den etniske opdeling i ISS
- Rekruttering, netværk og social sammenhængskraft
- Mangfoldighedsledelse i ISS
Metode
Bogen er et resultat af forfatterens ph.d.-projekt om etniske minoriteters placering på arbejdsmarkedet. Afhandlingen bygger på virksomhedssurvey og caseanalyser af en større virksomhed i servicesektoren.