Overgreb mod børn - Hvor langt rækker beskyttelsen?
Hvordan er børn sikret mod overgreb? Denne rapport stiller skarpt på, hvorvidt dansk lovgivning og officielle retningslinjer er formuleret hensigtsmæssigt i forhold til at sikre børn mod alle former for overgreb i Danmark.
Indhold
Denne rapport er den ene af to analyser, som undersøger forskellige aspekter af Overgrebspakken fra en menneskeretlig vinkel. Denne del belyser, hvorvidt dansk lovgivning og de officielle retningslinjer, både centralt og på kommunalt niveau, er formuleret hensigtsmæssigt i forhold til at sikre børn bedst muligt mod alle former for overgreb. Institut for Menneskerettigheder lægger stor vægt på, at børn har krav på beskyttelse mod seksuelle og voldelige såvel som psykiske overgreb og omsorgssvigt.
Analysen er inddelt i følgende afsnit:
- Rapporten indledes med et resumé af bl.a. Overgrebspakkens nye initiativer og resultater og anbefalinger.
- Første del beskriver baggrunden for analysen herunder formål og metoder.
- Anden del af rapporten kortlægger de vigtigste retningslinjer fra FN's Børnekonvention og Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.
- Tredje del ser nærmere på forskellige definitioner af overgrebsbegrebet herunder fysiske og psykiske overgreb samt udbredelsen af børnemishandling i Danmark.
- Fjerde del gennemgår, på baggrund af ovenstående, den danske regulering og supplerer med en analyse af Socialstyrelsens vejledningsmateriale til kommunerne.
- Femte del belyser bl.a., hvordan kommunerne definerer overgreb i deres beredskaber. Dette på baggrund af hvordan ledere og medarbejdere opfatter overgrebsbegrebet i deres daglige arbejde.
Den anden del af analysen finder du under navnet: Beskyttelse af børn – overgrebspakkens implementering i kommunerne, Institut for Menneskerettigheder, 2016. Denne belyser børne- og familieforvaltningernes implementering af ’Overgrebspakken’ og hvilken indvirkning det har haft.
Konklusion
På baggrund af analysen konkluderer Institut for Menneskerettigheder blandt andet:
- Alle medlemsstater er forpligtede til at beskytte børn mod alle former for overgreb jf. FN’s Børnekonvention – dog er der mangler i de regler, der gælder for kommunernes overgrebsberedskab.
- I vejledningsmaterialet fra Socialstyrelsen og i beredskaberne hos en tredjedel af kommunerne ses der større eller udelukkende opmærksomhed på seksuelle overgreb i forhold til de andre typer af overgreb.
Institut for Menneskerettigheder anbefaler derfor:
- At serviceloven ændres, så børn beskyttes ligeligt mod fysiske, psykiske og seksuelle overgreb samt vanrøgt.
- At centrale vejledningsmaterialer fremmer beskyttelse af børn mod alle former for overgreb ved at give ligeligt balanceret og detaljeret vejledning til kommunerne.
- At kommunerne sikrer, at deres overgrebsberedskaber indholdsmæssigt lever op til lovens krav og er offentligt tilgængelige, for eksempel på deres hjemmesider.
- At kommunerne via den lovpligtige revision af deres overgrebsberedskab sikrer viden og opmærksomhed hos frontpersonale mod alle typer af overgreb.
Metode
Rapporten bygger bl.a. på en spørgeskemabesvarelse suppleret med interviews med børne- og familiechefer samt to rådgivere i ti forskellige kommuner, fordelt med to kommuner i hver region.
Desuden er der foretaget en dokumentanalyse af, hvordan overgrebsbegrebet forstås i både international og national sammenhæng.