Adoption uden samtykke - Et vejlednings- og inspirationsmateriale til sagsbehandlere
Adoption uden samtykke er et kompliceret felt, som vedrører flere lovområder og involverer mange personer. Der er ganske få sager om adoption uden samtykke, og sagsbehandlere på området har derfor relativt begrænset praksiserfaring og kan derfor stå over for mange dilemmaer og spørgsmål, der ikke nødvendigvis har rigtige eller forkerte svar.
Indhold
Formålet med denne rapport er at understøtte, inspirere og vejlede sagsbehandlere i anvendelsen af adoption uden samtykke i sager, hvor det er relevant. Derved kan børn, hvis biologiske forældre er varigt uden forældreevne, få bedre mulighed for en barndom og opvækst i et trygt miljø med stabile familierelationer. Rapporten gennemgår:
- Lovgivningen på området: Her kan du læse om de tre sagstyper, som beskrives i adoptionsloven, sagsgangen som den beskrives i serviceloven samt hvordan en adoption uden samtykke foregår helt konkret.
- Sagsbehandlingsforløbet: Undersøgelse af forældreevne, retsikkerhed og advokatbistand samt om hvordan man vurderer hvorvidt barnet skal anbringes eller adopteres.
- Vurdering af forældrevne: Her kan du læse om hvad forældreevne er, samt hvordan forældreevne undersøges indirekte.
- Eksempler på sager: Fem praksiseksempler, hvor alle sagerne er endt med adoption.
- Aktuelt bedste viden på området: Indblik i forskning og praksisviden om adoption uden samtykke fra Danmark, Norge og England.
Målgruppen for rapporten er primært kommunale sagsbehandlere og ledere, som er involveret i sager om adoption uden samtykke. Herudover kan den være relevant for medlemmer af kommunernes børn og unge-udvalg, som behandler indstillinger om adoption uden samtykke. Endelig kan psykologer, advokater, psykiatere og misbrugskonsulenter, som arbejder på området, også drage nytte af rapporten.