Anbragt i historien - Et socialpolitisk projekt om anbragte og indlagte i perioden 1933-1980
Et meget stort antal danskere har været placeret uden for hjemmet i perioden 1945-1980. Alligevel har vi en begrænset viden om, hvordan livet har været som anbragt i dette tidsrum.
Indhold
Denne rapport har til formål at dokumentere og formidle viden om svage og udsatte grupper, som var under socialforsorg i perioden fra 1945-1980. Rapporten dokumenterer denne viden på tre beskrivelsesniveauer. Henholdsvis et statsligt niveau med fokus på de politiske aktører og de love, som fik betydning for socialforsorgens udvikling. Dernæst et institutionsniveau med udgangspunkt i de professionelle gruppers historier i form af læger, socialarbejdere, pædagoger, plejere m.fl., der havde den daglige kontakt med de anbragte og indlagte. Og til sidst på et individniveau, som omfatter klienterne, patienterne og andre anbragtes synsvinkler.
Rapporten tager desuden udgangspunkt i en række temaer, som er centrale for de flestes fortællinger om anbringelser uden for hjemmet. Temaerne, der er blevet fokuseret på, er: anbringelse, hverdagsliv, behandling, sociale relationer, tvang, straf og det videre liv. Samtidig gengiver rapporten 15 livshistorier, hvor forskellige forsorgsgrene og forskellige perioder afdækkes. Formålet med livshistorierne er at vise, hvordan periodens socialpolitiske og professionelle strategier og tilgange har sat rammen om det enkelte menneskes levede liv, men i lige så høj grad, hvordan forskellige mennesker på vidt forskellige måder har oplevet vilkårene og handlet i forhold til dem.
Rapporten er opdelt i tre dele:
- Første del omhandler perioden 1933-1957. I det indledende kapitel skildres kort institutionernes opståen og udvikling frem til Socialreformen i 1933. Det efterfølgende kapitel omhandler tiden omkring Socialreformen i 1933, og hvad denne kom til at betyde for særforsorgen, børneforsorgen og arbejdsanstalterne. Herefter kigges der på en række særlove, som omhandlede grupper som åndssvage, psykiatriske patiener og subsistensløse. Dernæst føler tre kapitler om stat, offentlighed og socialforsorg i perioden 1945-1957. Der fokuseres her på politiske tiltag, opfattelser af udsatte grupper, og hvordan disse blev diskuteret i offentligheden. Kapitel 6 og 7 omhandler institutionerne i perioden 1933-1957 med fokus på børneforsorgen, psykiatrien og åndsvageforsorgen. Her undersøges ideerne bag institutionerne og deres forskellige fordelingssystemer. I kapitel 8 fokuseres der på personalets oplevelser af institutionerne og de anbragte og indlagte. De efterfølgende tre kapitler omhandler de anbragtes fortællinger om livet på institutionerne. Kapitel 9 handler om hverdagslivet under børneforsorgen i perioden 1945-1957, mens kapitel 10 og 11 beskriver spørgsmålet om retssikkerhed og fejlanbringelser i åndsvageforsorgen samt oplevelser af og reaktioner på straf i børneforsorgen.
- Rapportens anden del omhandler perioden 1958-1967. Det indledende kapitel har her fokus på de administrative og lovgivningsmæssige ændringer, som indtraf i børneforsorgen, psykiatrien og åndssvageforsorgen i periodens begyndelse. Kapitel 12 beskriver de nye ideer om behandling, opdragelse og pleje af børn, unge og voksne i socialforsorgen. I kapitel 13 og 12 undersøges det, om ideerne om ændringer forplantede sig på institutionsniveau i perioden 1958-1967. Herefter tager kapitel 15, 16 og 17 udgangspunkt i de anbragtes erfaringer. Kapitel 15 omhandler erfaringer med behandling inden for psykiatrien, kapitel 16 beskriver, hvordan tidligere anbragte under åndssvageforsorgen har oplevet kontrollen med seksualitet, mens kapitel 17 undersøger de sociale relationer under børneforsorgen.
- Rapportens tredje del kigger på den nye kritik, som mødte socialforsorgen i perioden omkring 1968. Her blev flere særlove for udsatte grupper afviklet, og flere store institutioner blev afviklet til fordel for mindre boformer i lokalsamfundet. Kapitel 18 følger de nye socialreformer og ændrede holdninger i offentligheden, mens kapitel 19 beskriver de ansatte i socialforsorgens oplevelser af perioden. I kapitel 20 belyses de anbragte og indlagtes erfaringer med skiftet fra livet på de store institutioner til et selvstændigt liv.
Rapporten findes også som bog under titlen "På kanten af velfærdsstaten - Anbragte og indlagte i dansk socialforsog 1933-1980".