Evaluering af tilsynet med plejebørn
En undersøgelse af de kvalitetsmæssige indhold i tilsyn ført med døgnplejefamilier
Indhold
Undersøgelsen er blevet til i et samarbejde mellem Familieorganisationen ”Familieplejen Fredensborg” og Socialpædagogernes Landsforbund. Formålet er at få kortlagt, om tilsynene i tilstrækkelig grad udfylder den støttende og også kontrollerende rolle, som de er tiltænkt og i forlængelse heraf få vurderet, om det kan anbefales at gennemføre undersøgelsen på landsplan. Endvidere afdækker undersøgelsen plejefamiliernes tilfredshed med tilsynets form og indhold.
Konklusion
Undersøgelsens resultater viser, at et fortsat fokus på dette område er helt nødvendigt, hvis det skal sikres, at familieplejere tilbydes den støtte og vejledning, som har en central betydning, når anbragte børn og unge skal tilbydes de bedst mulige anbringelsesforløb.
Ifølge de adspurgte nuværende og forhenværende plejeforældre betyder manglende faglig støtte og bevilling af støttende foranstaltninger, at opgaven kan blive for svær at udføre. Arbejdet kan opleves tungt, ensomt og for lidt anerkendende.
- En ud af fem plejeforældre ikke har haft en opfølgning på deres godkendelse, mens hver anden beretter, at det er sket få gange
- ca. en ud af fem plejeforældre har max. to årlige tilsyn af deres anbringelse
- ca. tre ud af ti plejeforældre har haft fem eller flere tilsynspersoner tilknyttet deres anbringelse (op mod 20)
- blot hver anden plejeforælder er tilbudt supervision
- en ud af fire plejeforældre oplever slet ikke at blive inddraget og hørt i beslutninger omkring handleplanen
- hver anden plejeforælder ikke er klar over, om der er foretaget en § 50-undersøgelse af deres plejebarn.
Undersøgelsen peger på, at det har afgørende betydning for plejeforældrenes oplevelse af tilsynet, og dermed også for deres lyst til at fortsætte med at fungere som plejefamilie, at tilsynet har følgende omfang og kvaliteter:
- Så få tilsynspersoner som muligt
- Fire til seks årlige tilsyn og somme tider flere
- Stabil supplerende kontakt med tilsynsførende - gerne minimum en gang om måneden
- Tilbud om støtteforanstaltninger efter behov
- En tilsynsførende, som er faglig kompetent
- Anerkendelse af plejeforældrene som samarbejdspartnere, herunder inddragelse af deres iagttagelser i beslutninger omkring handleplaner m.m.
- Tilfredsstillende økonomisk godtgørelse dels i forhold til aflønning, og dels i forhold til bevillinger m.m. i relation til plejebarnet.
Forskellen mellem kommunernes og familieplejeorganisationernes praktisering af tilsynet kommer også til udtryk i plejeforældrenes tilfredshed med tilsynet.
- Størstedelen af de utilfredse plejeforældre har tilsyn af en kommune.
- Blandt plejeforældre med tilsyn hos en familieplejeorganisation er ni ud af ti tilfredse, mens det samme gælder seks ud af ti plejeforældre med tilsyn hos en kommune.
- For ca. 1/3 af plejeforældrene gælder det, at deres tilsyn er hjemtaget af kommunen, og af dem udtrykker 43 %, at det har medført en forringelse af tilsynet.
Samlet set peger undersøgelsens resultater på, at et fortsat fokus på dette område er nødvendigt, og at det må anbefales, at der gennemføres en landsdækkende undersøgelse af forholdene for døgnplejefamilier.
Metode
Spørgeskemaundersøgelse udsendt til plejeforældre til 351 plejebørn. Heraf har 158 besvaret skemaet samt 29 har meldt tilbage af de er ophørt.
Endvidere er der afholdt et fokusgruppeinterview med otte plejeforældre. Se i øvrigt side 9 i undersøgelsesrapporten.