Evaluering af ressource- og risikoskema - tidlig identifikation af kriminalitetstruede børn og unge
Tre kommuner har afprøvet et nyt skema, udarbejdet af Socialstyrelsen, som hjælper fagfolk med at få overblik over kriminalitetstruede børn og unges ressourcer og risikofaktorer. Og de første erfaringer er positive, viser denne evaluering fra SFI.
Indhold
Denne rapport er en evaluering af ressource- og risikoskemaet, der er udarbejdet som led i projekt Tidlig Identifikation. Hensigten med ressource- og risikoskemaet er på systematisk vis at kortlægge, hvilke risici og ressourcer der er til stede hos kriminalitetstruede børn og unge.Evalueringen er baseret på erfaringerne fra tre pilotkommuner, der har været med til at afprøve og udvikle ressource- og risikoskemaet. Formålet med evalueringen er at belyse skemaets anvendelighed og vurdere, hvorvidt skemaet understøtter og kvalificerer fagpersoners muligheder for at identificere kriminalitetstruede børn og unge og vurdere det enkelte barns risiko- og beskyttelsesfaktorer.
Konklusion
De første, spæde erfaringer med skemaet er positive, viser rapporten. Flere af kommunernes fagfolk fremhæver, at skemaet skaber mere systematik og helhedsorientering i vurderingerne. Brugen af skemaet har skærpet fagfolkenes blik på det enkelte barn og blotlagt, hvor der er huller i deres viden om barnets hverdagsmiljø.Desuden mener flere af de adspurgte, at oplysningerne fra skemaet relativt let kan omsættes i det konkrete indsatsarbejde.
De foreløbige erfaringer har også vist, at det tværfaglige samarbejde om brugen af skemaet kræver tid og ressourcer, men at det også giver grundigere vurderinger. Det er netop tværfagligheden, der er en af skemaets styrker, da den kvalificerer og understøtter vurderingerne, anslår forskerne bag rapporten.
Metode
-
Seks interview i tre pilotkommuner med i alt 13 informanter. Interviewene er fortrinsvist fordelt på enkeltinterview med projektledere og gruppeinterview med fagpersoner.
-
Kvantitativ analyse af 37 udfyldte ressource- og risikoskemaer.