Klubber og væresteder - En kvalitativ undersøgelse af arbejdet med unge i klubber og væresteder i udsatte boligområder
Hvordan kan væresteder være med til at skabe positiv udvikling for unge i socialt udsatte boligområder? I denne rapport kan du læse om, hvilke positive effekter værestederne har for de unge og deres boligområder.
Indhold
Denne undersøgelse, udarbejdet af Center for Boligsocial Udvikling (CFBU), afdækker, hvordan væresteder kan bidrage positivt til unges udvikling og fritidsliv i boligområder. Væresteder er klublignende tilbud, der er gratis og frivillige, og hvor de unge kan komme og gå uden tidsregistrering eller afkrydsning.
Rapporten er delt op i fem temaer: Behovet for væresteder, Gruppen af unge, Stabile rammer, Udvikling af de unge og Videre ud i samfundet.
Gennemgående i rapporten kan du læse om 15-årige Bilal og hans udvikling på et værested. Desuden kan du læse CFBU’s anbefalinger, som du kan bruge i dit arbejde med unge på væresteder og klubber.
I rapporten indgår to væresteder: Klub 101 og Tetriz, der er forankret i henholdsvis en helhedsplan og i en kommune.
Konklusion
Det er ifølge rapporten afgørende, at værestederne ikke kun er indsatser tilknyttet helhedsplanerne, men at de også er kommunale indsatser. Dette vil sikre, at værestederne varer ved og dermed danner grobund for de langvarige indsatser, det kræver at skabe positive effekter for de unge.
I forhold til effekten af værestederne konkluderer rapporten at de:
- Tiltrækker foreningsløse unge
- Tager afsæt i de unges problematikker
- Får unge ud i det omkringliggende samfund
- Involverer sårbare forældre
- Styrker relationen mellem de unge og beboere
Metode
Rapporten bygger på observationer og interviews med de unge og medarbejderne på de to væresteder i Kolding og Helsingør. Desuden har forfatterne besøgt de ordinære kommunale klubtilbud i de to byer for at få indblik i deres samarbejde med værestederne i boligområderne.
Rapporten bygger ligeledes på en kortlægning af værestederne i landets udsatte boligområder samt relevant forskning, der bruges til at understøtte og perspektivere undersøgelsen.