Forældrenetværk i praksis – empowerment og socialt gruppearbejde
Forældrenetværk der virker
Indhold
Bogen beretter om et forældrenetværk i Fakse Kommune, hvor forældre og unge var i en begyndende udstødelsesproces. Der skulle handles i forhold til en begyndende marginalisering af unge. Men fremfor at sætte direkte ind over for de unge fandt den socialpædagogiske indsats sted gennem de unges forældre.
Bogen beretter også om et nødvendigt samarbejde mellem lokale politikere, opsøgende medarbejdere, politifolk og det lokale erhvervsliv, om et lille lokalsamfund, som skabte nye rammer og livsvilkår for de unge.
Konklusion
At den voksne figurerer som et forbillede for den unge er af stor betydning, herunder at være omsorgsgivende, grænsesættende og positivt kontrollerende. I forældrenetværk skal de voksne støttes til at indtage denne position – de skal overbevises om, at de er nøglen til løsningen, og at de er i stand til at tage dette ansvar.
Metode
Kommunens ungdomskonsulent afholdte opfølgende samtaler med familier, der havde haft besøg af landbetjenten på grund af uroligheder forårsaget af en gruppe af unge. Otte familier melder sig i den sammenhæng til at danne et forældrenetværk. Ungdomskonsulenten mødes løbende med forældrene, og forskellige tematikker omkring mødet med de unge er med til at dagsordenssætte disse møder.
Efterfølgende holder konsulenten møder med de unge selv, og igangsætter et samarbejde på tværs af sektorer, hvor styringen varetages af politikere, forvaltningschefer, politimesteren og en repræsentant fra foreningslivet.