Forældre- og ungeinddragende tiltag til forebyggelse af ungdomskriminalitet
I denne rapport kan du blive klogere på hvilke indsatser, der er virkningsfulde i forhold til at forebygge ungdomskriminalitet. Indsatserne er karakteriseret ved på forskellig vis at inddrage både unge og deres forældre.
Indhold
KORA – Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning har, på opdrag af Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden, udarbejdet den nærværende kortlægning.
I kortlægningen beskrives forældre- og ungeinddragende indsatser til forebyggelse af ungdomskriminalitet, problemstillinger relateret hertil samt metoder og indholdsmæssige processer i indsatserne med hensyn til, hvordan forældre gøres til medaktører, og hvordan unge inddrages.
Indsatsernes målgruppe er unge i alderen 10-17 år, som har særlige problemstillinger, der relaterer sig til kriminalitetsrisiko – og deres forældre.
Undersøgelsen har til formål:
- at skabe et overblik over den aktuelt internationalt mest valide viden om forældre- og ungeinddragende indsatser, hvor der er dokumenterede effekter i forhold til forebyggelse af ungdomskriminalitet gennem et litteraturstudie på området i perioden 2000-2015
- at undersøge og beskrive udvalgte indsatser i Danmark, som udvælges på basis af littera-turstudiet.
Kortlægningen indeholder dermed en litteraturdel og en efterfølgende empirisk del.
De fem hovedtyper af tiltag, som kortlægningen omhandler, er:
- familierådslagning
- forældretræning
- familieterapi
- integrerede-kombinerede tiltag
- lokalsamfundstiltag.
Konklusion
KORA konkluderer overordnet, at både kortlægningens litteraturdel og den empiriske praksisafdækning viser gode resultater af forskellige former for inddragende tiltag. Det gælder både i forhold til styrkelse af forældrerollen og i forhold til ændring i de unges adfærd.
Der er samlet set dokumenteret en overvejende god effekt af de enkelte typer af inddragende tiltag. Men flere studier peger også i retning af, at en kombination af tiltag styrker effekten af indsatsen.
KORA fremhæver og anbefaler særligt to eksempler på lovende indsatser som særligt effektfulde, omkostningslette og implementerbare i danske kommuner. Det er henholdsvis familierådslagning og forældrenetværksgrupper.