Den Socialøkonomiske Investeringsmodel: udvidelse med udsatte børn og unge
Den Socialøkonomiske Investeringsmodel (SØM) skal hjælpe kommuner og andre, der arbejder inden for socialområdet med at vurdere omkostninger og forventede budgetøkonomiske konsekvenser ved sociale indsatser
Indhold
Årligt modtager omkring 168.000 børn, unge og voksne en social indsats, og de samlede offentlige udgifter til området udgør lidt over 45 mia. kr. årligt. En af de helt store udgifter er til anbragte børn og unge. Det har øget fokus på at udvikle sociale metoder og indsatser, der har et forebyggende sigte og kan reducere behovet for omfattende, specialiserede tilbud. Derfor er det økonomiske potentiale af investeringer i udsatte børn og unge, herunder sociale indsatser, centralt for beslutningstagere nationalt og lokalt.
Denne rapport undersøger udvidelse en af den Socialøkonomiske Investeringsmodel (SØM) til udsatte børn og unge. Udvidelsen er udarbejdet for Socialstyrelsen i perioden januar 2018 til oktober 2018 af VIVE og Incentive.
Bag SØM ligger et ønske om at få mere viden om de sociale indsatsers omkostninger og økonomiske konsekvenser over tid. I den første version af modellen, som blev offentliggjort i januar 2018, er fokus på voksenområdet, men med denne udvidelse omfatter modellen nu også området for udsatte børn og unge.
Rapporten er et teknisk baggrundsnotat til selve modellen, som er tilgængelig på Socialstyrelsens hjemmeside. Formålet med rapporten er således først og fremmest at præsentere datagrundlag, metodemæssige principper og antagelser, der ligger bag denne udvidelse af modellen med børn og unge-området
Metode
SØM er et Excel-redskab, der kan hjælpe kommuner og andre, der arbejder med socialområdet, med at vurdere omkostninger og de forventede budgetøkonomiske konsekvenser ved sociale indsatser.