De unge væk fra gaden - Effektive metoder i kriminalpræventivt arbejde i udsatte boligområder
Ungdomskriminalitet, uro, hærværk og utryghed er gennemgående problematikker i en række af landets udsatte boligområder. Der arbejdes derfor i en stor del af de sociale helhedsplaner med at nedbringe kriminalitet blandt unge beboere. Men hvad virker?
Indhold
Denne undersøgelse kigger nærmere på forskellige metoder og erfaringer fra kriminalitetsforebyggende aktiviteter i tre helhedsplaner – aktiviteter, som alle viser gode og veldokumenterede resultater og som formår at få kontakt til de kriminalitetstruede børn og unge og hjælpe dem videre i livet.
Aktiviteterne i de tre helhedsplaner repræsenterer typer af aktiviteter, som typisk sættes i gang overfor kriminalitetstruede børn og unge, nemlig væresteder, fritidsjobvejledninger og lommepengeprojekter. Undersøgelsen omfatter helhedsplansaktiviteter i tre boligområder: Askerød i Greve, fem boligafdelinger i Sønderborg og Blågårdsgadekvarteret på Nørrebro i København.
Konklusion
Undersøgelsen viser, at de tre aktiviteter skaber relation til de unge og kan påvirke dem i en positiv retning. De får unge med plettet straffeattest i arbejde og uddannelse. Alt sammen resultater og kortsigtede effekter, som på sigt kan være med til at forbedre mulighederne for de unge og mindske kriminaliteten i boligområderne.
Alle tre områder arbejder med at skabe attraktive alternativer til gaden, men på forskellige måder. Afhængig af målgruppen varierer det, hvor konkrete handlingstilbud, man kan have. Nogle unge har brug for et frirum, mens andre har brug for hjælp til en konkret handling. Fællestrækket for aktiviteterne er, at de skaber et attraktivt alternativ til gadelivet, der bygger på gode imødekommende faste rammer med voksne, der viser respekt og anerkendelse, at de unge guides i deres liv, og at der via job, fritidsjob og uddannelse skabes bedre muligheder for de unge på sigt.