Børnerådets Årsberetning - Visioner og anbefalinger 2014/2015
Denne årsberetning samler op på Børnerådets aktiviteter i 2014 og starten af 2015 og præsenterer viden og forslag til forandringer, der er fremskaffet gennem samtaler med tusindvis af børn og unge i børne- og ungepaneler og andre fora.
Indhold
I denne årsberetning kan du læse om Børnerådets aktiviteter i 2014 og starten af 2015.
Børnerådet et politisk uafhængigt statsligt råd, som arbejder for at sikre børns rettigheder som for eksempel børns ret til beskyttelse, indflydelse og omsorg.
I 2014 og starten af 2015 har Børnerådet været i kontakt med tusindvis af børn og unge i børne- og ungepaneler og andre fora. Det er disse børn og unges erfaringer og forslag til forandring, du kan læse om i denne årsberetning.
Årsberetningen er inddelt i kapitler, som handler om temaerne:
- Børn og unges færden på de sociale medier
- Anbringelser i plejefamilier
- De unge i Vollsmose
- Den nye folkeskolereform
- Køn og krop i teenageårene
- Børn og unge i psykiatrien
- Unge piger, som har været ofre for overgrebsoplevelser i retssystemet
- Det gode børneliv i daginstitutionen
- Børnerådets aktiviteter i 2014 og starten af 2015 samt planlagte aktiviteter i 2015
Konklusion
- En undersøgelse i Børne- og Ungepanelet viser, at mange unge ikke har den nødvendige viden om deres rettigheder og risici på internettet. Samtidigt viser en undersøgelse blandt forældrene, at også forældres generelle viden om færden på nettet er mangelfuld. Derfor peger Børnerådet på, at det er vigtigt at sikre, at børn og unge får den nødvendige viden og kompetencer til at begå sig på eksempelvis de sociale medier. Den digitale dannelse blandt børn og unge skal altså ifølge Børnerådet styrkes.
- Børnerådet har talt med en ekspertgruppe af anbragte børn om, hvordan det er at bo i en plejefamilie. Her fortæller børnene blandt andet, at noget af det værste er, hvis de ikke bliver hørt og inddraget i beslutningsprocesserne. Børnene fortæller også, at plejefamilierne skal forberedes på, hvad det er for et barn, der skal bo hos dem. Børnerådet peger på, at det er vigtigt, at plejefamilierne får tilstrækkelig uddannelse og relevant uddannelse.
- Børnerådet har i 2014 afholdt en række workshops med børn og unge i Vollsmose. De unge i Vollsmose har et klart billede af, hvordan omverdenen ser på dem. For eksempel hvordan medierne konsekvent fremstiller området som et ghetto-område, eller bliver fejlopfattet som en bande, selvom de bare følges med en gruppe venner. Børnerådet peger på, at det er vigtigt at inddrage de unge i forhold til byudvikling og fritidstilbud, blandt andet så de unge føler sig anerkendt som deltagere i de demokratiske processer.
- Børnerådet har fulgt lovgivningsarbejdet og implementeringen af folkeskolereformen og fremhæver, at det er vigtigt, at faglige mål og indsatser, der fremmer børns trivsel, skal følges ad. Børnerådet peger desuden på, at det er vigtigt både at stille krav og have tålmodighed med reformen. Børnerådet vil følge resultaterne af fremtidige trivselmålinger.
- I 2014 spurgte Børnerådet Børne- og Ungepanelet om deres forhold til kroppen, kærester og følelser. Undersøgelsen viser, at de unge er meget fokuserede på deres udseende og vægt i særdeleshed. Undersøgelsen viser også, at unge, der er overvægtige, er i markant dårligere trivsel end andre børn. Samtidigt viser undersøgelsen, at mange af børnene og de unge oplever, at de ikke har nogle voksne at tale om disse emner med. Børnerådet foreslår, at tidssvarende sundheds- og seksualundervisning samt at disse temaer bliver integreret i andre fag, hvor det er relevant.
- Børnerådet har talt med 56 børn og unge om deres oplever med psykiatrien. Børnene udtrykte her frustration over, at deres stemme ikke tages alvorligt nok. Tvang og manglende inddragelse er nogle af de ting, som børnene oplever som meget umyndiggørende, samtidigt har de ikke altid adgang til et klagesystem.
- Børnerådet har talt med en ekspertgruppe bestående af 12 piger i alderen 13-19 år, som har været udsat for seksuelle overgreb, om deres efterfølgende oplevelser i retssystemet. Udfordringen er, at barnets helingsproces ofte skal foregå samtidigt med, at barnet skal vidne i retten. Børnerådet mener, at aldersgrænsen bør hæves, så børn under 15 år ikke skal tvinges til at vidne i retten, men i stedet har mulighed for at vidne ved hjælp af videooptaget afhøring.
- I Børnerådets undersøgelse om det gode børneliv i daginstitutioner, er relationer til pædagoger og andre børn det, som børnene lægger størst vægt på. Den gode relation kræver tid og overskud, hvilket nødvendiggør en tilstrækkelig og dækkende normering på det enkelte tilbud.
- Der er mange børn, der oplever, at deres forældre er stressede og har for travlt. En panelundersøgelse viser, at der er sammenhæng mellem forældrenes stress, hvor meget forældrene skælder ud og børnenes trivsel. Børnerådet mener derfor, at der fra politisk side skal ses kritisk, konstruktivt og ambitiøst på, om rammerne for familielivet er, som de bør være.