Uledsagede mindreårige flygtninge - Modtagelse og indsats i kommunerne
I perioden fra 2006 til 2009 er et stigende antal uledsagede mindreårige kommet til Danmark.
Indhold
Du kan i denne rapport læse en undersøgelse af kommunernes modtagelse og indsats over for uledsagede mindreårige asylansøgere og uledsagede mindreårige kvoteflygtninge.
Kapitlerne i rapporten tager udgangspunkt i kommunernes erfaringer i relation til en række udvalgte temaer:
-
Modtagelsen i kommunerne
-
Organisatorisk forankring af modtagelse og indsats
-
Boligplacering
-
Skole- og uddannelsestilbud
-
Den sociale integration
-
Afdækning og behandling af psykiske problemer
-
Midlertidige forældremyndighedsindehavere
-
Lovgivningens muligheder og udfordringer.
Konklusion
Rapporten konkluderer blandt andet følgende:
-
Alle otte kommuner i undersøgelsen peger på, at der er for kort tid til at forberede modtagelsen af de uledsagede mindreårige.
-
Kommunerne fremhæver, at samarbejdet med Dansk Røde Kors’ asylcentre i forbindelse med selve overgivelsen af uledsagede mindreårige fungerer godt.
-
Enkelte kommuner nævner, at de uledsagede mindreårige ofte er dårligt forberedt på, hvad der venter dem, når de kommer ud i kommunen. Og de har ofte urealistiske høje forventninger til uddannelse og boligplacering mv.
-
Flertallet af kommunerne peger på, at det meget vigtigt, at de unge kommer i grupper til kommunen, så de ikke føler sig alene og bliver ensomme.
-
Flere af kommunerne anbringer - ofte af mangel på en bedre løsning - de uledsagede mindreårige på institutioner og opholdssteder tilpasset danske unge med psykiske eller sociale problemer. Kommunerne peger selv på, at det kan være uheldigt, da uledsagede mindreårige har andre problemer end danske unge, der er anbragt på institutionerne eller opholdsstederne.
-
Ifølge kommunerne har det stor betydning, at de uledsagede mindreårige får en målrettet danskundervisning fra starten. Sproget er altafgørende for de unges integration og muligheder i det danske samfund.
-
Opstartsfasen opleves af alle kommuner i undersøgelsen som intens og ressourcekrævende for både kommunerne og de uledsagede mindreårige. Kommunerne har erfaret, at de praktiske opgaver og gøremål fylder meget i den første tid for den uledsagede mindreårige.
-
Kommunerne i undersøgelsen fremhæver, at de lovgivningsmæssigt behandler uledsagede mindreårige på lige fod med andre børn og unge i kommunen. Lovgivningen giver mange muligheder for tilbud til uledsagede mindreårige. Men kommunerne fremhæver også, at dele af lovgivningen skaber problemer.
For uddybende og flere konklusioner se rapportens afsnit "Sammenfatning" side 5.
Metode
Rapportens undersøgelse er baseret på interviews med otte kommuner og otte unge, som var uledsagdede mindreårige flygtninge, da de kom til kommunerne.