Børn i risikozonen - Psykologisk screening i Dansk Røde Kors asylafdeling
Denne rapport omhandler psykologisk screening af nyankomne børn, der søger om asyl i Danmark sammen med deres forældre.
Indhold
Efter en dialog mellem Dansk Røde Kors' Asylafdeling og Ministeriet for Integration blev der i august 2008 indgået en aftale om at iværksætte psykologisk screening af alle nyankomne børn. Formålet med den psykologiske screening er, så tidligt som muligt, at identificere de asylansøgende børn, der enten har udviklet, eller er i farezonen for at udvikle, psykiske vanskeligheder, eller som har andre særlige behov ved ankomsten til Danmark.
Du kan i denne rapport læse en beskrivelse af udviklingen af en psykologisk screeningsmetode og de foreløbige resultater efter, at screeningen har forløbet i et halvt år.
Konklusion
Rapporten konkluderer følgende:
- Det var muligt at gennemføre en psykologisk screening af 94 % af de nyankomne børn, som blev i asylsystemet, mens familiens asylsag blev behandlet. De fleste forældre tog positivt imod tilbuddet og deltog konstruktivt i psykologsamtalen. Den psykologiske screening gav et systematisk billede af nyankomne asylsøgende børns trivsel, hvilket muliggør iværksættelsen af en tidlig og målrettet indsats overfor børn med særlige behov.
- Som konsekvens af den psykologiske screening blev 56 % af de nyankomne børn indstillet til de tværfaglige psykosociale teams på Dansk Røde Kors drevne asylcentre, da de blev vurderet til at have behov for en koordineret psykosocial indsats.
- For at kunne vurdere værdien af den psykologiske screening, og tage stilling til, hvorvidt ressourcerne anvendes bedst muligt, skal man have kendskab til den reelle forekomst af psykiske vanskeligheder blandt nyankomne børn og deres behov for psykosociale indsatser.