"Kan man blive gravid af at bolle?" - Seksualundervisning til unge med handicap
Alle har ret til et seksualliv og til seksualoplysning og -undervisning. Det gælder selvfølgelig også unge med handicap.
Indhold
Undersøgelser viser, at seksualundervisning ikke bliver prioriteret i grundskolen og i endnu mindre grad på botilbud, dagtilbud og andre tilbud for unge med handicap. Det betyder, at de unge ikke får den nødvendige viden om, hvordan man får et godt kærligheds- og sexliv, og hvordan man beskytter sig mod graviditet og kønssygdomme.
Sammenslutningen af Unge Med Handicap (SUMH) og Socialt Udviklingscenter SUS har i to år samarbejdet om projekt LigeLyst. Projektets medarbejdere har ydet seksualundervisning og rådgivning til mere end 1.200 unge med handicap – på skoler, bosteder, dagtilbud med videre.
I denne rapport kan du læse om de erfaringer og perspektiver, man har gjort sig på baggrund af projektet. Rapporten bygger på seksualundervisernes erfaring og på udsagn fra unge med handicap og ansatte på skoler, i botilbud og dagtilbud. Med afsæt i erfaringerne fra projektet gives der i rapporten tre anbefalinger til god seksualundervisning til unge med handicap med det formål, at de opnår seksuel sundhed og trivsel og undgår overgreb.
Rapporten henvender sig til beslutningstagere på nationalt og kommunalt niveau og lokalt ude på landets institutioner og tilbud for unge med handicap.