Inddragelse af børn og forældre i sager om frivillige foranstaltninger
Den årlige praksisundersøgelse fra Ankestyrelsen på børneområdet viser, at kommunerne er bedre til at inddrage forældrene end børnene i sager om frivillige foranstaltninger til børn og unge med særlige behov. Læs mere i denne rapport.
Indhold
Ankestyrelsen har i denne undersøgelse vurderet 15 kommuners praksis i sagsbehandlingen ved afgørelser om tre typer af frivillige foranstaltninger til børn og unge: Aflastningsordning, fast kontaktperson og frivillig anbringelse. Resultaterne i praksisundersøgelsen bygger på de dokumenterede oplysninger i 121 sager.
Ankestyrelsen har vurderet, om kommunerne ved behandlingen af sagerne har fulgt de efter serviceloven lovpligtige krav samt gældende praksis på området. Herunder om de har udarbejdet § 50-undersøgelser, handleplaner efter lovens § 140 og afholdt børnesamtaler efter lovens § 48. Der har særligt været fokus på kommunernes inddragelse af børn og unge, herunder børnesamtalen, samt inddragelse af forældrene i forbindelse med de nævnte sagsbehandlingsskridt og i det hele taget sagsforløbet op til afgørelsen træffes.
Konklusion
Undersøgelsen viser, at kommunerne i 88 % af sagerne har inddraget forældrene i tilstrækkeligt omfang, mens dette kun er tilfældet for barnet eller den unge i 63 % af sagerne.
Praksisundersøgelsen viser desuden, at kommunerne i 62 % af sagerne ikke har overholdt regler og praksis fuldt ud. De hyppigste årsager til, at sagsbehandlingen ikke følger alle lovkrav er, at:
- kommunen ikke udarbejder en børnefaglig undersøgelse
- handleplanen ikke er udarbejdet, før kommunen træffer en afgørelse
- kommunen ikke indhenter samtykke fra alle relevante parter i sagen
I praksisundersøgelsen peger de børnesagkyndige især på behovet for:
- faste procedurer for hurtig opfølgning på underretninger og tidlig indsats
- iværksættelse af relevante og nødvendige undersøgelser
- helhedsorienteret sagsbehandling
- forbedret styring af sagerne
Metode
Resultaterne i undersøgelsen er baseret på en materiel og formel vurdering af i alt 121 sager, som er indhentet i 15 kommuner, samt som noget nyt en børnesagkyndigs vurdering af 40 ud af de 121 sager.