Efterværn - Evaluering af efterværnsprojektet på specialinstitutionen Godhavn
Når efterværn virker
Indhold
En evaluering af et efterværnsprojekt på specialinstitutionen Godhavn for en gruppe af unge, der har modtaget efterværn efter indskrivning på institutionen. Evalueringen omfatter et treårigt efterværnsprojekt, der tager afsæt i den døgninstitution, hvor de unge tidligere har været anbragt.
Konklusion
Resultaterne af evalueringen belyser bl.a., at de unge generelt har været meget glade for efterværnet – særligt træder temaet frihed frem i de unges fortællinger.
At flytte fra institution og ud i egen lejlighed, hvor der ikke er så mange regler som på en døgninstitution, har været vigtigt. De unge oplevede også medarbejderne i efterværnsarbejdet anderledes end på døgninstitutionen. De har været glade for dem og følt, at der blev gjort noget godt. Særligt de meget konkrete arbejdsmål, der blev opstillet for de unge, var vigtige, såvel som handlingsaspektet, altså det, at der blev handlet på de ting, der skulle ordnes.
Metode
I alt har 18 unge i alderen 16-21 år deltaget i projektet. Alle de unge har været indskrevet på Godhavn, inden efterværnet blev iværksat. Selve det pædagogiske arbejde i projektet beskrives som omfattende otte såkaldte fikspunkter i arbejdet: De unges økonomi, beskæftigelse, kriminalitet, misbrug, bolig, sundhed og fritid, og de unges sociale netværksrelationer.
Metodisk har evalueringen omfattet deltagerobservation, evalueringsskemaer, som er blevet udfyldt af både medarbejdere og unge, såkaldte netværkskort, som de unge skulle udfylde til belysning af deres sociale relationer, kvalitative interview med både unge og medarbejdere og en spørgeskemaundersøgelse vedrørende kommunernes samarbejde med projektet.