Brugerundersøgelse Bakkegården
Hvad får de unge ud af at være på døgninstitutionen Bakkegården?
Indhold
Dette er en evaluering af den sikrede døgninstitution Bakkegården, Nykøbing Sjælland. Der er tale om en kvalitativ undersøgelse af, hvordan de arbejdsmetoder og tilbud, der gives på Bakkegården, virker og opleves. Der sættes fokus på, hvad der har betydning for en mulig forandring for de unge. Har det en positiv virkning på de unge, at der f.eks. er værkstedstilbud? Oplever de, at personalet vil dem? Og skabes der kontakt til de voksne, og hvad betyder denne kontakt for de unge? Oplever de omsorg og beskyttelse?
Evalueringen tager udgangspunkt i et brugerperspektiv, hvorfra personalets og ledelsens refleksioner og forståelsesramme undersøges i et udviklings- og forandringsperspektiv.
Konklusion
Der er på Bakkegården skabt en kultur, der sætter fokus på at skabe relationer mellem de unge og personalet og på læring. Bakkegården satser på, at de unge skal få noget ud af opholdet på trods af, at de gennemsnitlige 47 dage et ophold varer ikke er et tidsrum, der kan forandre den unges liv fundamentalt – og slet ikke et liv, der ofte er præget af kaos og svigt. Bakkegården er med til at sætte kimen til forandring, at vise andre veje og handlemuligheder. De unge får oplevelsen af succeser, noget de kan, og noget de er gode til. De får oplevelsen af, at der er voksne, der holder af dem og vil dem. Netop dette giver de unge udtryk for, har en stor betydning for dem og deres liv.
Undersøgelsen viser, at der er sammenhæng mellem de politisk vedtagne mål og succeskriterier, ledelsens grundlag, værdier, udsagn og intentioner, personalets handlinger og holdninger og brugernes udsagn.
Metode
Der er foretaget interview med følgende grupper:
- Fem unge der er udskrevet fra Bakkegården
- Ti unge der på tidspunktet for interviewet var indskrevet på Bakkegården
- Syv forældrepar hvis børn alle var udskrevne fra Bakkegården
- Fem socialrådgivere fra fem forskellige kommuner
- Personale fra Bakkegården (fire-fem repræsentanter fra samtlige afdelinger, to værkstedsledere, to lærere og Bakkegårdens interne socialrådgiver)
- Tre afdelingsledere samt forstanderen og viceforstanderen.