At dokumentere anbragte børns skoleforløb
Et eksempel på dokumentation af skoleforløb på eksterne skoler.
Indhold
Formålet med dette projekt har været at dokumentere anbragte børns skoleforløb. Dokumentationen vedrører undervisningen af eleverne i henholdsvis Solhavens Skole og HRC skolen i Farsø Kommune. Den nuværende praksis beskrives med henblik på at tilvejebringe et fælles grundlag for at iværksætte et efterfølgende udviklingsprojekt. Det er desuden hensigten, at beskrivelsen skal anvendes som generel dokumentation for skolernes arbejde. Projektet er det første af to delprojekter i Farsø Kommune med fokus på anbragte børns skolegang. I det andet delprojekt ønsker man at udvikle en metode, som kan anvendes i forbindelse med overflytning af elever fra ekstern skole til almindelig skole.
Konklusion
Lærerne beskriver, at forholdene omkring samarbejde, økonomi, arbejdsmiljø og arbejdstidstilrettelæggelse er velfungerende.
Lærerne vurderer, at faglige og personlige kompetencer er lige betydningsfulde og gensidigt forbundne, for at kunne undervise på de eksterne skoler.
Arbejdsmiljøet er præget af selvstyring, selvbestemmelse og ansvar for egne skoler. Det er tydeligt, at lærerne generelt er meget glade for deres arbejde.
Elevgruppen er præget af omfattende og massive skolefaglige og sociale problemer. Det er lærergruppens opfattelse, at elevgruppen bliver tiltagende dårligere, og at det skyldes flere børn og unge med anden etnisk baggrund end dansk. Endvidere er der et dilemma forbundet med den stigende anvendelse af diagnoser. På den ene side afgrænser en diagnose en problemstilling, hvilket kan være en hjælp. På den anden side kan en diagnose også medvirke til at stigmatisere en elev.
Undersøgelsen viser desuden, at karakterniveauet for eleverne på Solhaven og HRC samlet set ligger ca. en karakter under landsgennemsnittet.
Metode
Der er tale om en undersøgelse af de eksisterende forhold på de to skoler. Undersøgelsen tager udgangspunkt i lærernes perspektiv. Således har alle lærere udarbejdet individuelle beskrivelser på baggrund af en disposition. Man har desuden gennemført kvalitative interviews med lærerne med udgangspunkt i deres beskrivelser.
Projektet er et delprojekt under Socialministeriets KABU projekt (Kvalitet i Anbringelsesarbejdet med Børn og Unge) og er finansieret af midler herfra.