Veje ind og ud af hjemløshed - en undersøgelse af hjemløshedens forløb og dynamik
Hjemløshed er ikke en social endestation. Det er en situation, som er langt mere foranderlig og kompleks, end man normalvis antager. Hvis du ønsker at blive klogere på disse dynamikker, bør du læse VIVEs nye rapport, der beskæftiger sig med netop dét.
Indhold
I rapporten kan du dykke ned i de enkeltdele, som du finder mest interessante. De væsentlige afsnit er:
- Hjemløshedens omfang og udvikling
- Profil og baggrundskarakteristika
- Veje ind i hjemløshed
- Forløb gennem hjemløshed
- Veje ud af hjemløshed
- De hjemløse unge
- Typer af hjemløshed og de sociale indsatser
Sidstnævnte afsnit sammenfatter rapportens resultater med de indsatsmodeller, der findes på hjemløseområdet, hvorfra indsatsernes potentialer vurderes.
Konklusion
Nedenstående er et uddrag af rapportens konklusioner:
- Hjemløshed er ikke en ’endestation’, men det er almindeligt for socialt udsatte borgere at opleve flere hjemløshedssituationer. For cirka en fjerdedel af de hjemløse er situationen dog langvarig.
- Mellem årene 2009-2015 er det hovedparten af personer, der kun optræder i data i et enkelt år.
- 14 pct. af dem, der blev registreret i 2009 genfindes i 2015.
- Den højeste andel, der genfindes som hjemløse, er de borgere, som er brugere af natvarmestuerne. Heraf genfindes 25 pct., der blev registreret i 2009, også i 2015.
- Kun 7-8 pct. af borgere registreret i 2009, der har overnattet hos familie og venner, genfindes i 2015.
- Rapporten konkluderer, at der er et betydeligt potentiale for at udvide brugen af de intensive bostøttemetoder i gruppen af langvarigt hjemløse.
Metode
VIVE har kombineret de enkelte hjemløsetællinger med borformregistret. Det er gjort, da hjemløsetællingen kun er ét nedslag i løbet af et helt år. Borformregistret har til gengæld løbende registreringer. Dog viser hjemløsetællingen flere hjemløsesituationer, mens boformregistret kun viser benyttelsen af netop boformerne.