Udsatte voksne og socialt arbejde
Dette er en grundbog til socialrådgiveruddannelsen og beslægtede uddannelser på det sociale og pædagogiske område. Den omhandler et kerneområde i socialt arbejde, nemlig udsatte voksne.
Indhold
Denne grundbog giver et samlet overblik over området udsatte voksne, som er et bredt og komplekst område. For eksempel belyses spørgsmål som; Hvad er udsathed? Kan man tale om én samlet gruppe, der dækker over særdeles forskelligartede forhold som misbrug, sindslidelser, hjemløshed osv.? Hvilke udfordringer kendetegner arbejdet med denne brede målgruppe?
Bogen er delt op i tre dele:
- Første del behandler væsentlige temaer, som går på tværs af målgrupper inden for området udsatte voksne. Blandt andet diskuteres hensigten med og den historiske baggrund for den specialiserede sociale indsats. Dertil omhandler denne del af bogen både rehabilitering, stigmatisering, personlighed og helhedssyn i arbejdet med udsatte voksne. Du kan derudover læse om den praktiske udførelse af dette arbejde, hvor den såkaldte Voksenudredningsmetode (VUM) også beskrives.
- Anden del præsenterer den juridiske ramme for den specialiserede indsats. Her kan du læse om grundprincipperne i socialretten samt de mest centrale regler i praksis. Ligeledes diskuteres emner som magtanvendelse og sikring af borgerens retssikkerhed i denne del.
- Tredje del præsenterer centrale målgrupper. Denne del giver henholdsvis en præsentation med fokus på centrale definitioner, tal og udviklinger samt en indføring rettet mod praksis, hvor centralt placerede fagfolk med bred erfaring introducerer den sociale indsats i praksis.