Udsatte grønlandske kvinder i Danmark - En undersøgelse af kvindernes livssituation, problemer, ressourcer og behov
I denne rapport kan du få indblik i de problemer, udsatte grønlandske kvinder i Danmark står i, både på et individuelt og et strukturelt plan. Du kan læse en masse uddrag fra interviews med 22 grønlandske kvinder, hvor du kommer helt tæt på deres oplevelser.
Indhold
Rådet for Socialt Udsatte har lavet denne undersøgelse for at få grønlandske kvinder i Danmarks egne fortællinger om de problemer, de oplever, hvordan de håndterer dem og hvilke muligheder, de selv ser for forbedringer af deres livssituation. De socialt udsatte grønlandske kvinders egne perspektiver suppleres i undersøgelsen af interview med socialarbejdere, som dagligt har nær kontakt med kvinderne.
Materialet fra interviewene formidles med fokus på at identificere typiske problemer, strategier til at håndtere problemerne, samt hvad kvinderne har brug for hjælp til for at skabe en bedre livssituation i Danmark. Der redegøres i rapporten for problemerne enkeltvis med inddragelse af citater og ved hjælp af portrætter, der giver indblik i den enkeltes livssituation og sætter fokus på, hvordan de typiske problemer præger kvindernes liv.
Rådet for Socialt Udsatte ønsker med denne rapport at sætte fokus på nødvendigheden af, at samfundet også arbejder med at forbedre den sociale indsats for kvinderne, som antalsmæssigt er en beskeden gruppe, og derfor let risikerer at blive overset.
På baggrund af dokumenteret viden kommer Rådet med anbefalinger til, hvordan indsatsen for målgruppen kan kvalificeres. Ønsket er, at dette skaber bedre muligheder for de udsatte grønlandske kvinder i Danmark.
Konklusion
På baggrund af undersøgelsen har Rådet for Socialt Udsatte identificeret en række typiske problemer for udsatte grønlandske kvinder på såvel strukturelt og individuelt niveau.
På et individniveau er de typiske problemer: misbrug af hash og alkohol, vold og seksuelle overgreb, sex som modydelse for opfyldelse af basale behov, psykiske lidelser, somatiske problemstillinger, oplevelsen af mindreværd.
På et strukturniveau er de typiske problemer: systematiske barrierer for at få hjælp i kommunalt regi, jagten på en adresse, hjemløshed og ustabile boligforhold, økonomiske begrænsninger og fattigdom, mangel på uddannelse og arbejde, sproglige og kulturelle barrierer, netværket – en ressource og en belastning.
Kombinationen af problemer på strukturelt og individuelt niveau skaber samlet set en meget svær livssituation for kvinderne i Danmark, som de langt fra oplever at få tilstrækkelig hjælp til at håndtere.
Undersøgelsen viser tydeligt, at de udsatte grønlandske kvinder oplever problemstillinger, som er kønsspecifikke og relaterer sig til deres liv i udsathed.
I rapportens resumé kan du læse kvindernes anbefalinger til, hvordan der kan skabes bedre indsatser for netop dem.
Metode
Det metodiske grundlag for rapporten består af kvalitative interviews med 22 udsatte grønlandske kvinder bosiddende i Danmark og 16 socialarbejdere, som arbejder med kvinderne til dagligt. Repræsenteret i undersøgelsen er både de udsatte grønlandske kvinder, som er i forbindelse med relevante indsatser og dem, som ikke på nuværende tidspunkt er i kontakt med systemet og/eller får hjælp til deres problemer.
Rådet har udført individuelle interviews samt gruppeinterviews. Både de grønlandske kvinder og socialarbejderne er blevet spurgt ind til kvindernes livssituation i Danmark, deres vurdering af problemer og behov, hvad kvinderne mangler hjælp til og deres anbefalinger til at kvalificere indsatsen.