Thyprojektet. Om udgående opsøgende arbejde i området omkring Frøstrup inklusive Thylejren
Et konkret projekt om at etablere udadgående og opsøgende socialt arbejde i et tyndtbefolket landområde med en meget varieret beboersammensætning.
Indhold
Rapporten er en evaluering af et projekt, som havde til formål at etablere opsøgende og udgående socialt arbejde i et tyndt befolket, landligt område, der udover de traditionelle bebyggelser også rummede et alternativt samfund, nærmere bestemt Frøstrup inklusiv Thylejren. Rapporten kan læses som en evaluering af det konkrete projekt, men belyser samtidigt de særlige forhold og udfordringer, der gør sig gældende for socialt arbejde i landlige områder.
Projektets overordnede mål var at etablere et opsøgende og udgående arbejde på socialt-sundhedsmæssigt basis i området i og omkring Frøstrup by i Thy inklusive Thylejren, for dermed at forbedre sociale og sundhedsmæssige forhold for mennesker med særlige problemer, som bor eller opholder sig i området. Ved at afprøve metoder og afhjælpe behovet, var det desuden projektets mål at fortælle noget mere generelt om opsøgende socialt arbejde i et landligt og tyndt befolket område.
Projektet er blevet til i et samarbejde mellem Projekt UDENFOR og Thisted Kommune med støtte fra Social- og Integrationsministeriet, og projektperioden løb fra 2009-2012.
Konklusion
Evalueringen viser, at der i projektperioden har været formel, langvarig og støttende kontakt til omkring 50 forskellige voksne, og løbende kontakt med omkring 15 personer derudover. I nogle få tilfælde har der været medinddraget problemer hos disses børn. Derudover har der været talrige enkeltkontakter, hvor der er givet et råd eller løst et mindre akut problem.
De 50 personer fordeler sig med ca. 30 % kvinder og ca. 70 % mænd. Halvdelen opholdt sig eller boede i Frøstrup by, mens godt 10 % opholdt sig eller boede i Thylejren. Resten har fordelt sig i de øvrige landsbyer i området.
Langt de fleste har haft omfattende og sammensatte sociale og helbredsmæssige problemer, og for 90 % har det ivolveret et misbrug af alkohol, hash eller hårde stoffer. 80 % har derudover haft tungere psykiske problemer og næsten alle et eller flere fysiske helbredsmæssige problemer.
12 % af brugerne var bosat i lejren, mod at lejrens beboere kun udgjorde højst 5 % af områdets befolkning. Selvom der var en overrepræsentation af denne gruppe, var der ingen tegn på, at omfanget eller arten af sociale og sundhedsmæssige problemer var anderledes end hos de, der boede andre steder i området. Det er dog indtrykket, at ensomheden er mindre udtalt for beboere i lejren, først og fremmest fordi der fra andre og fællesskabet er større opmærksomhed på den sårbare persons behov for kontakt og hjælp med løsning af praktiske problemer.
Projektet fik desuden etableret kontakt til en gruppe af yngre mænd med et betydeligt hashforbug, der lever af kontanthjælp og som har manglende erhvervskompetencer og svært ved at indgå i og ved selv at etablere fællesskab. Udover støtte og vejledning i forhold til at løse de sociale og misbrugsmæssige problemer, blev de tilbudt fællesskab omkring madlavning og spisning en gang om ugen.
Efter projektperiodens udløb blev Thyprojektet forankret i kommunalt regi, og det er således kommunen, der nu varetager de udgående og opsøgende tjenester fra en nu samlet enhed hos kommunen.
Metode
Projektet blev bemandet med én lokal medarbejder, der formelt er ansat i projekt UDENFOR, men som havde et formelt og fast samarbejde med Thisted Kommunes misbrugsindsats og var tilknyttet det lokale værested Rampen. Medarbejderen var uddannet sygeplejerske, men havde kompetencer i forhold til arbejdet med såvel de sociale, misbrugsmæssige og sundhedsmæssige problemstillinger, der prægede brugerne i området.
Der blev etableret en base i det lokale område, hvor den direkte kontakt med brugerne kunne foregå. Basen bestod af en gammel kassevogn, hvorfra medarbejderen udførte det daglige arbejde alene. Det vil sige langt fra kolleger og i et kontaktforhold, hvor medarbejderen stod alene med mennesket, der blev tilbudt støtte. Projektmedarbejderen indgik både i det faglige miljø i misbrugscentret og værestedet og i projekt UDENFOR, dels ved jævnlige faglige dage hos projekt UDENFOR og dels ved, at medarbejder fra projekt UDENFOR var i Thy.
Processen med etablering og det videre forløb af det opsøgende arbejde blev dokumenteret gennem dagbogsnotater, og medarbejderen deltog i jævnlig supervision.