Socialpædagogerne
sl.dk Vidensbanken Mit SL

Socialpædagogernes Vidensbank

Avanceret søgning
    • Børn og Unge
    • Voksne
    • Socialpædagoger
  1. Socialpædagogernes Vidensbank
  2. Voksne
  3. Social udsathed

Stofmisbrugsområdet i et brugerperspektiv

I undersøgelsen kan du blive klogere på stofmisbrug og indsatserne herfor set fra brugernes perspektiv.

Indhold

Dette er en undersøgelse af borgernes oplevelser med stofmisbrug i mødet med forskellige myndigheder og indsatsområder. I undersøgelsen indgår de borgere i Danmark, der har et misbrug, som kan karakteriseres som problematisk, det vil sige, der hvor misbruget har medført fysiske, psykiske eller sociale problemer, eller hvor misbruget vil kunne medføre sådanne problemer. Dermed udelader undersøgelsen dem, der har et sporadisk og rekreativt stofbrug, og som ikke har andre sociale problemer.

Undersøgelsen fokuserer på følgende tre målgrupper:

  • Unge i behandling for stofmisbrug
  • Voksne i behandling for stofmisbrug
  • Borgere uden for behandling

Desuden behandler undersøgelsen spørgsmål om kønsforskelle, levested, belastningsgrad og hovedstof. I undersøgelsen kan du se, hvordan borgerne fordeler sig i forhold til de tre målgrupper og de andre variabler.

Løbende i undersøgelsen finder du udsnit fra de 106 interviews med de anonymiserede borgere. To gennemgående temaer i interviewene er relationelle og strukturelle barrierer for blandt andet at komme i behandling eller gennemføre behandlingsforløb. De to former for barrierer kan godt overlappe.

Du kan også læse om borgernes viden om illegale stoffer, borgernes hverdagsliv med illegale stoffer, samt deres erfaringer med at være i job eller videregående uddannelse sideløbende med et stofmisbrug.

Konklusion

Undersøgelsen viser, at der er nogle fællestræk for alle tre målgrupper. For det første har de fleste flere problemer end stofmisbruget. Dette gælder fysiske, psykiske, sociale og økonomiske problemer. For det andet har borgerne ikke et overblik over relevante tilbud, rettigheder og muligheder. De føler ikke, at de får den hjælp, de har brug for. Desuden føler mange, at de bliver stigmatiseret, og at de føler sig stemplet som mennesker, der ikke har kontrol over sig selv, og som andre ikke har tillid til.

I forhold til indsatserne for stofmisbrugerne, efterspørger alle tre målgrupper tilbud, hvor de selv bliver inddraget i, hvordan deres problemer skal løses samt indsatser, hvor der indgår hjælp til psykiske, sociale og følelsesmæssige problemer. På trods af borgerne med stofmisbrugs vidt forskellige liv, udgangspunkt og ressourcer, viser der sig altså at være fællestræk i forhold til ønsker om indsatser og tilbud.

I forhold til forskellen mellem mænd og kvinder, viser undersøgelsen, at det kun er kvinderne, der taler om at finansiere stofmisbruget ved at prostituere sig, og det er også kun dem, der udtrykker en frygt for at få deres børn anbragt, eller allerede har det. Ved mænd bor deres børn i høj grad ved børnenes mor, og her frygter mændene i højere grad at miste samværet med børnene, hvilket ifølge borgerne blandt andet kan være en konsekvens af at være åben overfor myndighederne.

De unge, der indgår i undersøgelsen, giver udtryk for, at det er problematisk, at psykiatrisk udredning eller behandling for psykiske problemer kræver, at de først er stoffrie. Dette opleves som en barriere for, at de kan komme i gang med behandling.

Alt i alt viser undersøgelsen, at borgere med stofmisbrug oplever forskellige barrierer, og derfor har behov for forskellige indsatser, hvilket betyder, at der er brug for en flerstrenget indsats. De har brug for at blive mødt med respekt af professionelle, kompetente medarbejdere.

Metode

Undersøgelsen er baseret på 106 semistrukturerede kvalitative interviews med borgere med stofmisbrug. Borgerne er rekrutteret på behandlingssteder, varmestuer og gaden. Kvinderne er overrepræsenteret i undersøgelsen i forhold til, hvor mange kvinder, der er med stofmisbrug i Danmark, men dette er gjort for at kunne belyse forskellene kønnene imellem.

Undersøgelser og evalueringer
Forfatter
  • Katrine Syppli Kohl
  • Malene Kessing
  • Lars Fynbo
Årstal
2016
Udgiver
SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, 212 sider
  • Udskriv
  • Mail
  • Linkin
  • Facebook
  • Twitter
Download Download PDF

Se også

Nationale retningslinjer for den sociale stofmisbrugsbehandling

Socialstyrelsen 2016

Mennesker med stofmisbrug - Social indsats, der virker: aktuel viden til udvikling og planlægning af den kommunale indsats

Socialstyrelsen, 32 sider 2013

Kortlægning af kommunernes forebyggelsesindsats over for stofmisbrug

Det Nationale institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, 60 sider 2013
  • Om vidensbanken

    Vidensbanken er en service fra Socialpædagogerne sl.dk

    Om vidensbanken
  • FIND MERE VIDEN

    Socialpædagogen og andre relevante danske og internationale hjemmesider.

    Se links
  • Få vidensbankens nyhedsbrev

    Hold dig ajour med ny socialpædagogisk viden.

    Få viden i din mailbox
  • SÆT NY VIDEN I BANKEN

    Har du ideer eller eksempler på viden og praksisforløb, hører vi gerne fra dig.

    Kontakt os
Socialpædagogernes Vidensbank Brolæggerstræde 9 1211 Kbh. K Tlf. +45 7248 6000
Socialpædagogerns Vidensbank