Socialt udsattes dødelighed og brug af sundhedsvæsenet
Hvad karakteriserer socialt udsattes sundhedsprofil, og hvordan adskiller denne sig fra den almene profil? Det kortlægger denne rapport.
Indhold
I rapporten belyses socialt udsattes sundhedsprofil på følgende parametre:
- Dødelighed
- Middellevetid
- Dødsårsager
- Brug af sundhedsvæsnet
Konklusion
Ud fra ovenstående parametre konkluderes følgende:
- Dødelighed: I perioden 2007-2014 er der 295 og 73 dødsfald blandt hhv. udsatte kvinder og udsatte mænd. Det betyder at dødeligheden fx blandt mænd er næsten 7 gange større end resten af befolkningen.
- Middellevetid: I 2015 var middellevetiden 59 år og 65 for hhv. mænd og kvinder. Dvs. at levetiden for socialt udsatte mænd er 19 år kortere end resten af befolkningen, hvor det gælder 17 år for socialt udsatte kvinder.
- Dødsårsager: Mange af dødsårsagerne blandt socialt udsatte er bl.a. alkohol- og stofmisbrug samt ulykker og selvmord.
- Brug af sundhedsvæsnet: Èn af konklusionerne er her, at kontakten til en alment praktiserende læge er dobbelt så stor blandt socialt udsatte sammenlignet med resten af befolkningen.
Metode
Rapporten tager udgangspunkt i en spørgeskemaundersøgelse med i alt 2957 personer, som blev gennemført i perioden 2012-2017. Sammenligningsgruppen er 28.663 personer, som deltog i de nationale sundheds- og sygelighedsundersøgelser af Statens Institut for Folkesundhed i 2005 og 2010.