Socialpædagogernes undersøgelse af forsorgshjem
Er der sket nogen ændringer blandt målgruppen af landets forsorgshjem?
Indhold
Socialpædagogerne har gennemført en undersøgelse blandt alle landets forsorgshjem for at afdække, hvorvidt der er sket ændringer i målgruppen af disse.
Konklusion
- Halvdelen af dem svarer, at de i løbet af de seneste to år har oplevet, at presset på forsorgshjemmet er blevet større.
- 90 % af forsorgshjemmene oplever, at de er nødt til at afvise borgere eller henvise borgere til andre tilbud på grund af pladsmangel.
- 45 % oplever, at målgruppen er blevet mere belastet med hensyn til misbrug og psykiske lidelser.
- Når forsorgshjemmene skal pege på, hvordan målgruppen har ændret sig, peger de bl.a. på, at der i dag er flere diagnoser (57 %), at borgerne oftere kommer fra et psykiatrisk tilbud/hospital (51 %), at borgerne har en mere truende adfærd (20 %) eller er mere voldelige (6 %).
78 % af forsorgshjemmene oplever at stå over for helt konkrete og/eller systematiske udfordringer, som gentagende gange står i vejen for at kunne imødekomme borgernes behov. Konkrete og/eller systematiske udfordringer er bl.a.:
- Udfordringer i samarbejdet med kommunen. Nogle kommuner presser eksempelvis borgerne hjem for tidligt fra hospitaler, er økonomisk fraværende eller har for få ressourcer. Det nævnes også, at der kan være dårlig koordinering mellem medarbejdere inden for den enkelte kommune.
- Mangel på boliger. Mange ledere fortæller, at deres beboere har udfordringer med at finde en bolig efter endt ophold på forsorgshjemmet. Problemerne er ofte, at beboerne ikke har råd til boliglejen og/eller indskuddet samt ventelister i de større byer.
- Beboerne lader sig ikke integrere i samfundet. Flere forsorgshjem oplever, at beboerne har svært ved at blive en del af samfundet efter opholdet på forsorgshjemmet.
- Derudover nævnes det også, at nogle beboere har et omfattende misbrug, samt at nogle forsorgshjem mangler personaleressourcer og -kompetencer til at tackle målgruppens behov.