SMART Recovery selvhjælpsgrupper til borgere med stofmisbrug - Evalueringsrapport
Denne evaluering viser lovende resultater for afprøvningen af SMART Recovery Selvhjælpsgrupper, som er et behandlingstilbud til borgere efter endt stofmisbrugsbehandling. De gode resultater vurderes at hænge sammen med brugen af SMART-konceptet.
Indhold
Socialstyrelsen iværksatte en afprøvning af SMART (Self-Management And Recovery Training) Recovery i Danmark fra 2013 til 2016 ved hjælp af 25 SMART-grupper, hvor i alt 906 borgere har deltaget i et eller flere SMART-møder.
Evalueringen stiller skarpt på implementeringen og resultater af SMART Recovery i Danmark. SMART Recovery er et koncept for anonyme selvhjælpsgrupper, som er drevet af frivillige og målrettet mennesker med et ønske om at ændre en skadelig adfærd fx stofmisbrug.
Evalueringen henvender sig til personer, der fx arbejder i misbrugsbehandlingstilbud eller andre samarbejdsparter, der ønsker mere viden om de danske erfaringer med SMART Recovery til borgere med stofmisbrug eller som selv overvejer at oprette SMART Recovery Selvhjælpsgrupper.
Konklusion
Evalueringen viser, at det er lykkedes at implementere SMART Recovery i Danmark med en høj grad af metodefidelite dvs. implementeret i overensstemmelse med metodemanualen. Endvidere vurderer de borgere, der har deltaget i SMART-grupperne, at de gode resultater, som de har opnået hænger sammen med brugen af SMART-konceptet. Deltagernes gode resultater kan deles op i tre kategorier:
- Borgerne oplever, at konceptet styrker dem i at mestre egen situation. Via deltagelse i SMART-grupperne vurderer de at have fået nogle brugbare redskaber, der gør dem i stand til at træffe bedre valg.
- SMART-grupperne er med til at styrke borgernes sociale kompetencer, netværk og selvværd. De oplever, at de bliver accepteret og værdsat i gruppen.
- Borgerne peger på, at peer-to-peer er et positivt resultat af indsatsen. Dels fordi de er med til at løse deres problemstillinger i samspil med de øvrige deltagere, dels fordi mange af deltagerne i løbet af forløbet har valgt at tage uddannelsen som facilitator med henblik på opstart af egne SMART-grupper.
Metode
Evalueringen bygger på kvantitative spørgeskemaer og kvalitative fokusgruppeinterviews. Begge former for data er indhentet fra deltagende borgere og facilitatorer af SMART-grupperne.