Sårbare forældres brug og udbytte af Nyfødt – Forberedelse til fødsel og familie
Interesserer du dig for sårbare forældre? I denne rapport kan du læse om et projekt, som har haft til formål at hjælpe en gruppe af sårbare kvinder og deres partnere med det at blive forældre.
Indhold
Rapporten fra Statens Institut for Folkesundhed undersøger sårbare kvinder og deres partneres brug samt udbytte af et fødsels- og forældreforberedelsesprogram kaldet Nyfødt – Forberedelse til fødsel og familie. I undersøgelsen sammenlignes der med ikke-sårbare kvinder og deres partnere.
Nyfødt har blandt andet fokus på at fremme sociale netværk samt at styrke forældrenes viden og mestringsstrategier i forbindelse med graviditet, fødsel og forældreskab. Med dette er sigtet, at kommende og nybagte forældres tro på egen formåen og deres kommunikationsevner styrkes samt at risikoen for blandt andet forældrestress, depression og angst minimeres.
Rapporten er et resultat af et delprojekt om udsatte borgere, som har til formål at belyse effekten af Nyfødt blandt socialt og psykisk sårbare forældre. Det undersøges derudover, hvorvidt Nyfødt kan bidrage til forebyggelse af efterfødselsreaktioner blandt alle deltagere i Nyfødt-programmet.
Udover at evaluere programmets effekt, undersøges det tilmed, om Nyfødt når frem til den tiltænkte målgruppe. I den forbindelse inddrages kvantitative opgørelser, for eksempel over karakteristik af de tilmeldte deltagere samt deres anvendelse af Nyfødt. Gennem en interviewundersøgelse belyses ligeledes de sårbare kvinder og deres partneres begrundelser og overvejelser omkring til- og fravalg af deltagelse i programmet.
Rapporten er delt op i to dele:
- Del 1 præsenterer resultaterne af den kvalitative interviewundersøgelse med udsatte og sårbare kvinder og deres eventuelle partnere. I denne indgår både nogen, der har valgt at deltage i projektet og nogen, der har fravalgt deltagelse.
- Del 2 præsenterer resultaterne af de kvantitative analyser af data om indgreb under fødslen, forældresamarbejde, amning, stress, efterfødselsreaktioner, oplevelse af fødslen samt brug af sundhedsydelser. Derudover præsenteres resultaterne af implementeringen af programmet Nyfødt.
Afslutningsvis opridses en række punkter til overvejelser i forhold til det fortsatte arbejde med tilbuddet om fødsels- og forældreforberedelse til sårbare gravide.
Konklusion
Følgende er et udpluk af rapportens resultater:
- De sårbare kvinder og deres partnere, der har fravalgt deltagelse, begrunder dette med en afvejning af logistiske udfordringer og tidsforbrug sammenholdt med det udbytte, de forventede.
- Dem, som valgte programmet til, begrundede dette med muligheder for dialog samt trygge rammer i små hold, frem for fødselsforberedelse i store auditorier.
- De sårbare kvinder og deres partnere, som havde deltaget i Nyfødt, følte sig mindre stressede og var ligeledes bedre til håndtering af stress i forbindelse med fødslen samt i de efterfølgende måneder.
Metode
Datagrundlaget for undersøgelsen bygger først og fremmest på en kvalitativ interviewundersøgelse. Herved blev der indsamlet data fra ti sårbare kvinder og tre partnere, der enten havde til- eller fravalgt at deltage i Nyfødt.
Formålet var i den sammenhæng at afdække årsagerne til deres valg. Ligeledes er der foretaget en kvantitativ undersøgelse bestående af et lodtrækningsforsøg, hvor spørgeskemaer blev sendt ud til deltagerne på fire forskellige tidspunkter i løbet af graviditeten og efter fødslen.