Ressourcestærke beboere
Mange ressourcestærke beboere flytter fra de almene boligområder. Center for Boligsocial Udvikling har sammenfattet en rapport, der er ideel til dig, der ønsker at danne sig et overblik over flyttemønstrene og måske blive inspireret til mulige løsningsforslag til, hvordan tendenserne kan modvirkes.
Indhold
Hvem er de ressourcestærke beboere? Rapporten definerer denne gruppe som lønmodtagere og studerende samt ledige eller personer uden for arbejdsmarkedet, som bor med en lønmodtager eller en studerende. De udgør en gruppe på 120.000 personer, som svarer til 66 pct. i de største 200 almene boligområder. Formålet med at få disse til at blive (og blive længere) i de almene boligområder er at øge graden af ’social mixing’, som kan øge de civilsamfundslige initiativer samt skabe rollemodeller for de andre beboere.
I rapporten kan du bl.a. læse om:
- Fakta om de ressourcestærke
Her kan du læse om, hvor mange ressourcestærke der er, hvor mange der flytter ud, og hvilke forhold der får vedkommende til at flytte. - Den enkelte ressourcestærke beboer
Her kan du bl.a. læse om alderens betydning for flytningen, og om hvordan bofastheden er selvforstærkende.
- De ressourcestærke familier
Her kan du få indblik i de karaktertræk, der udgør en ressourcestærk familie, og hvordan etnicitet spiller en rolle. - Boligområderne og de ressourcestærke
Her har du mulighed for at danne dig et overblik over, hvordan etnisk sammensætning påvirker flytningseffekterne, samt hvordan fraflytning er en selvforstærkende effekt.
Konklusion
Følgende er væsentlige konklusioner fra rapporten:
- I de 200 største almene boligområder flytter der hvert år 18.000 ressourcestærke ud, hvilket svarer til 15 pct.
- Den samlede andel af ressourcestærke i boligområder ændrer sig ikke markant fra år til år, bl.a. pga. elevatoreffekten samt, at der ligeledes er tilflyttere.
- Mange af de ressourcestærke bor kun i områderne i kort tid, inden de flytter igen. Dvs. at en reel virkning af ’social mixing’ - som statistikkerne ellers giver udtryk for er konstant - når ikke at slå igennem.
- Yngre beboere har større tendens til at flytte end ældre. Særligt nye partnerskabsstatusser har en effekt, da de udgør en tredjedel af forklaringerne for flytningerne. Også børnefamilier flytter, men dette er særligt familier med dansk herkomst, mens familier med ikke-vestlig baggrund har en større sandsynlighed for at blive i området.
Metode
Center for Boligsocial Udvikling tager udgangspunkt i de 200 største almenboligområder, hvor de kortlægger antallet af ressourcestærke beboer samt de faktorer, der kan medføre fraflytning. Dette gør de pba. registerdata fra Danmarks Statistik. Flytningerne tager udgangspunkt i årene 2012-2013. Flytninger inden for samme områder medtæller ikke. Der foretages også statistiske test for at undersøge sammenhænge mellem de potentielle årsagsfaktorer og fraflytningen.