Rapport om døgnbehandling af stofmisbrug
Døgnbehandling virker overordnet positivt. Samtidig kan effekten af behandlingen ses i klar sammenhæng med behandlingstilfredsheden. Det viser denne rapport fra Center for Rusmiddelforskning, Aarhus Universitet.
Indhold
Denne rapport beskriver anvendelsen af døgnbehandlingstilbud for stofmisbrug i perioden oktober 2010 til januar 2012. Konkret sætter rapporten fokus på:
- Hvordan går det misbrugere i stofbehandling?
- Hvad er udbredelsen af deres stof- og alkoholbrug?
- Hvilke psykiske lidelser har de?
- Hvor lange er deres behandlingsforløb, og hvordan er deres tilfredshed med forløbene?
Derudover gennemgås målgruppens hospitalskontakter og angivne kriminalitet, anholdelser og fængselsafsoning inden for undersøgelsesperioden.
Konklusion
Overordnet blev det fundet, at der var store og statistisk forbedringer i stofmisbrug ved seks måneders opfølgningen hos gruppen af stofmisbrugere. En mindre del af stofmisbrugerne kom helt ud af deres misbrug, og dette inkluderer personer der har været på metadon eller heroin. Rapporten viser således, at døgnbehandling overordnet virker positivt.
Det vises i rapporten, at behandlingstilfredshed kan ses i klar sammenhæng med effekten af behandlingen. Behandlingsmiljøet på døgninstitutionen har stor betydning for klienternes tilfredshed med behandlingen, og det vægtes at klienterne oplever miljøet som venligt, omsorgsfuldt og inkluderende, samt at personalet er tilgængeligt og opsøgende. Det er endvidere vigtigt, at behandlingen fremstår som overskuelig, at klienterne oplever, at den retter sig mod deres individuelle behov, og at der samles op på de tiltag, der sættes i værk. Endelig understreges betydningen af, at klienterne får forklaret behandlingen, så den giver mening, samt at de oplever at have medindflydelse og medansvar i forhold til behandlingsforløbet.
Det oplevede udbytte af døgnbehandlingen beskrives både som ændringer i klienternes stofbrug, adfærd og sociale kompetencer samt oplevelsen af at have fået redskaber til at håndtere deres livssituation. I forhold til den opfølgende indsats er det vigtigt, at klienterne efter døgnbehandlingen automatisk tilbydes en form for opfølgende indsats med udgangspunkt i en kontakt eller samtale. Også her er det afgørende, at klienten oplever at have medindflydelse, og at der tages hensyn til hans eller hendes ønsker og behov. Hvad angår selve indsatsen er det væsentligt for klienternes tilfredshed, at den tager højde for deres samlede livssituation.
Metode
Dette er den tredje rapport fra Center for Rusmiddelforskning til Socialministeriet om døgnbehandling af stofmisbrug i Danmark.
Undersøgelsen bag rapporten baserer sig på oplysninger fra 165 klienter fra 21 institutioner fordelt på Sjælland, Fyn, Jylland og Bornholm. I alt 131 klienter blev udskrevet inden 1. juli 2011 og kunne derfor kontaktes med henblik på opfølgning i form af personlige interviews seks måneder efter udskrivning fra døgnbehandling. I praksis blev 82 klienter (63 %) fulgt op gennem et personligt interview, og status med hensyn til misbrug var kendt på yderligere 24 (18 %).