Partnervold mod mænd i Danmark
Resulaterne fra en undersøgelse om mænd, der udsættes for vold fra deres partner
Indhold
Denne rapport præsenterer resultaterne af en undersøgelse om mænd, der udsættes for vold fra deres partner. I undersøgelsen afdækkes det aktuelle omfang og karakteren af partnervold mod mænd i Danmark, de eksisterende tilbud til voldsudsatte mænd kortlægges, ligesom de eventuelle barrierer, voldsudsatte mænd oplever i forhold til at søge hjælp, beskrives.
I undersøgelsen indgår registerdata om politianmeldt vold og skadestue-kontakter som følge af partnervold, samt data fra en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse af danskernes sundhed og sygelighed (SUSY 2010) og fra en spørgeskemaundersøgelse i 2011 blandt 16-24-årige om kærestevold. Der er desuden gennemført kvalitative interviews med voldsudsatte mænd og medarbejdere på mandekrisecentre, der rådgiver og støtter mænd udsat for partnervold.
Undersøgelsen er et initiativ under den nationale strategi til bekæmpelse af vold i nære relationer 2010-2012 og finansieret af satspuljemidler.
Konklusion
Rapporten konkluderer på henholdsvis de kvalitative interviews, registerdata og selvrapporteret voldsudsættelse.
- De kvalitative intervies viser blandt andet, at de interviewede mænd har været udsat for meget forskellige former for vold. Hyppigst forekommende er psykisk vold. Det er tabuiseret og forbundet med skam at blive udsat for vold af en kvinde. Mændene oplever barrierer både i forhold til at anmelde volden og søge hjælp og ingen af mændene har anmeldt voldshændelser til politiet og begrunder det typisk med, at de var bange for ikke at blive taget alvorlig, og at det var pinligt og skamfuldt at blive udsat for vold af en kvinde.
- På baggrund af registerundersøgelser konkluderes det blandt andet, at kun 1 % ud af 14.753 politianmeldte voldssager mod mænd i perioden 2008-2009 kan defineres som partnervold. Det svarer til en forekomst på to mænd per 100.000 mænd i alderen 16-79 år. Forekomsten er størst blandt mænd uden for arbejdsstyrken, og der er ingen signifikant sammenhæng mellem etnicitet og risikoen for udsættelse for politianmeldt partnervold.
- På selvrapporter voldsudsættelse kan det blandt andet konkluderes, at 34 mænd ud af de knap 6.400 adspurgte, angav at have været udsat for fysisk vold fra en nuværende eller tidligere partner inden for det seneste år. Det svarer til en forekomst på 0,5 % blandt de 16-74-årige svarpersoner. Forekomsten af er højst blandt unge mænd i alderen 16-24 år og faldende med alderen. Knap halvdelen af de mænd, som rapporterede udsættelse for fysisk partnervold, havde udelukkende været udsat for mild vold.
Metode
Rapporten præsenterer resultater, analyse og fortolkning af følgende materiale:
- Kvalitative interviews med tolv voldsudsatte mænd og ti medarbejdere på mandekrisecentre, der rådgiver og støtter mænd udsat for partnervold. Interviewene belyser mændenes oplevelser af partnervold, deres behov for hjælp og de barrierer, de oplever i forhold til at søge hjælp efter udsættelse for vold.
- Registerdata, der afdækker omfanget af skadestuekontakter og poli-tianmeldelser som følge af partnervold mod mænd.
- Selvrapporteret voldsudsættelse baseret på to landsdækkende spørgeskemaundersøgelser, dels Sundheds- og sygelighedsundersøgelsen i 2010 (SUSY 2010), dels en internetbaseret spørgeskemaundersøgelse i 2011 blandt 16-24-årige om deres erfaringer med kærestevold.