Ny fremtid - evaluering af beskæftigelses- og bandeexitprojekt
Projektet har haft til formål at få unge kriminelle eller kriminalitetstruede til at nærme sig uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet på langt sigt
Indhold
Siden maj 2013 har Lehmann + Brun organisereret projekt Ny Fremtid, som er målrettet unge kriminelle eller kriminalitetstruede borgere i aldersgruppen 18-30 år, der har et særligt behov for støtte og opbakning til at nærme sig uddannelses- og arbejdsmarkedet og på sigt blive en integreret del heraf. Målgruppen for projektet har endvidere været kendetegnet ved at have forskellige grader af tilhørsforhold til banderelaterede ungdomsgrupperinger og ved at udvise en utryghedsskabende adfærd i nærmiljøet og i relation til myndigheder og autoriteter. Målet med projektet har derfor ligeledes været, at borgerne bryder med denne destruktive adfærd og forlader det kriminelle miljø.
Konklusion
Nogle af de væsentlige konklusioner lyder således:
- 71 pct. af projektets involverede borgere er kommet i uddannelse eller beskæftigelse inden for 6 måneders projektdeltagelse.
- Mere end halvdelen af projektets borgere har i væsentlig grad rykket sig væk fra inderkernen af den uroskabende gruppering eller har helt forladt grupperingen.
Ifølge informanterne skyldes den positive målopfyldelse blandt andet at der er etableret et tæt, velorganiseret og tillidsfuldt samarbejde mellem de deltagende
kommuner, politiet og projektholderne i Ny Fremtid.
Metode
Projekt Ny Fremtid er baseret på en individuel og helhedsorienteret tilgang, som tager udgangspunkt i den enkelte borgers udfordringer og behov med henblik på at få borgeren i uddannelse eller beskæftigelse og medvirke til at borgeren ophører med utryghedsskabende adfærd og forlader det kriminelle miljø. Konkret arbejder Lehmann+Brun i projekt Ny Fremtid med en socialfaglig metodisk tilgang, som er baseret på 7 nøgleprincipper: Den nære relation, hvor der opbygges en nær, tillids– baseret og individuel relation til borgeren. Vedholdenhed, hvor borgeren støttes kontinuerligt og tæt – også ved tilbageskridt. Tæt opfølgning/positiv stress, hvor borgerens udvikling monitoreres konstant og tæt. Konsekvens, hvor der er konsekvenser og sanktioner, såfremt borgeren ikke overholder aftaler. Medejerskab / indflydelse, hvor borgeren får selvstændig indflydelse og medansvar i forhold til egne valg. Struktureret hverdag, hvor der etableres faste rammer og krav, som skaber struktur i borgerens hverdag. Tilgængelighed, som indebærer, at projekt Ny Fremtid kan kontaktes døgnet rundt og står til rådighed, når der er behov.
Endelig er projektet kendetegnet ved et tæt og løbende samarbejde mellem politiet, de deltagende kommuner og Ny Fremtid. Der afholdes ugentlige koordinerings– møder og parterne har igennem mere end 3 år samarbejdet omkring den intensive og fælles koordinerede indsats over for målgruppen.